DODIKU TREBA PRIZNATI, NEPREVAZIĐENI JE MANIPULATOR: Opozicionare u RS-u pretvorio je u svoje LUTKE NA KONCU, neki se već hvataju za glavu

Lideri opozicije ističu da su, zbog ranijih loših iskustava sa Miloradom Dodikom, veoma oprezni.

  • Politika

  • 27. Jul. 2021  28. Jul. 2021

  • 4

Usaglašeni stavovi, zaključci, najava posebne sjednice NS RS i poruke jedinstva - epilog su jučerašnjeg sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka u Srpskoj koji su tražili zajednički odgovor na odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka, prenosi televizija BN.

Dan poslije, nakon vijesti da bi se Milorad Dodik 3. augusta mogao sastati sa novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, opozicija na oprezu.

Ključno pitanje za opoziciju, ukoliko se Dodik ipak sastane sa Schmidtom, bez obzira na zaključke lidera parlamentarnih stranaka i stavove Narodne skupštine koja će zasijedati u petak, jeste da li će predsjednik SNSD iznevjeriti potvrđeno jedinstvo srpskih političkih predstavnika.

Lideri opozicije ističu da su zbog ranijih loših iskustava sa Miloradom Dodikom veoma oprezni.

“Da smo bili na drugoj strani, rekli bi vidite ovih izdajnika kakvi su oni ne mogu da se dogovore. Mi smo rekli da kada je u pitanju RS, sa svakim i sa onim sa kojim se svađamo svaki dan, a sa Dodikom se svađamo svaki dan i ništa nismo zaboravili. Pratićemo kako će ovo da bude. Rekli smo na početku nemojte da vodite svoju kampanju stranačku, da potpisujete peticije pod zastavom SNSD-a ili nekog drugog, to nije u redu ako hoćemo da ovo bude zajednički projekat”-navodi predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

U SDS-u kažu da osim Milorada Dodika, ni Vlada Srpske ranijih godina nije poštovala pojedine odluke NS RS i zaključke sa sastanaka u kojima je učestvovala i opozicija.

“Opozicija je ranije imala povjerenje u donošenje nekih skupštinskih odluka. Vratimo se na referendum, na određene ultimatume vezano za povlačenje stranih sudija iz Ustavnog suda, međutim to Vlada nije ispoštovala, odnosno predstavnici RS nisu ispoštovali zaključke. Ja mislim da SDS i cijela opozicija se u ovom momentu ponašala razumno i racionalno jer je interes RS i njenih građana na prvom mjestu”-poručuje zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić navodi da se na sastanak odazvao isključivo zbog interesa RS, a ne zbog Čubrilovića ili Dodika. Dodiku poručuje da na razgovore sa DNS-om zaboravi ukoliko jučerašnji dogovor bude narušen.

“Mi smo svjesni opasnosti da gospodin Dodik iznevjeri ono što smo juče dogovorili. Ukoliko ovaj put gospodin Dodik iznevjeri ovo što smo dogovorili i pokuša na bilo koji način da izvuče neku političku korist za sebe i svoju partiju, DNS nikad više neće učestvovati na ovakvim zajedničkim sastancima niti ćemo se odazvati ni predsjedniku Narodne skupštine ni Predsjedniku RS”- poručuje Nešić.

Iz opozicije poručuju će pomno pratiti postupke Milorada Dodika. Ako je dogovoreno da predstavnici iz Republike Srpske ne učestvuju u radu Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH, onda to vrijedi i za Dodika.

Inače, on će biti jedini krivac za iznevjereno političko jedinstvo Republike Srpske, kategorični su u opoziciji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...