UPALJEN ALARM U SARAJEVU: "Prihvatiti Vučićev poziv značilo bi nasjedati na 'kukavičije jaje' velikodržavne političke osionosti"

Izjavama u kojima Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, tvrdi da će, u atmosferi najtežoj u Bosni i Hercegovini od okončanja rata, a povodom, kako kaže, nametnutih i oktroisanih odluka Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, izaći s "konkretnim predlozima kako da razgovaramo u budućnosti s Bošnjacima", u pokušaju da "izgradimo s njima bratske odnose", predsjednik Srbije ponavlja i razotkriva političku strategiju i taktiku "srpskog sveta", saopšteno je danas iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", javlja Anadolu Agency (AA).

  • Politika

  • 28. Jul. 2021  28. Jul. 2021

  • 10

"Nema ni nagovještaja razgovora sa predstavnicima institucija političkog naroda suverenih država, savremenih nacija, Srbije i BiH, već s etničkim (u njegovom rječniku nacionalnim) grupama i njihovim imaginarnim zastupnicima! I ovom prilikom takva praksa je naglašena posebno ne bi li se dalje urušavao internacionalni pravni i moralni poredak i neutralizirale konsekvence izrečenih presuda sudišta ustanovljenog odlukama Ujedinjenih nacija za genocid. Jer bi to značilo i prihvatanje odgovornosti za saučestvovanje u udruženim zločinačkim poduhvatima i nesprečavanje genocida, podjednako koliko i obavezu i odgovornost na otklanjanju institucionalnih, moralnih i političkih posljedica u BiH, nastalih kao rezultat tih strašnih zločina protiv BiH. Prihvatiti takav poziv značilo bi nasjedati na 'kukavičije jaje' velikodržavne političke osionosti i simbolički postupak koji dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH", navodi se u saopštenju iz "Kruga 99".

Dodaje se da će licemjerna briga za bosanske Srbe, na čija se leđa iz Srbije svaljuje sva odgovornost za bosanske ratne strahote, biti pročitana tek kada se prihvati notorna istina da bez memorandumske, velikosrbijanske prekompozicije Jugoslavije nikada do njih ne bi ni došlo.

"Zaluđenost i opijenost političkih elita u entitetu Republika Srpska, predvođenih očito patološkim, destruktivnim i mentalno nestabilnim vođom, rezultira tim da se patopolitičkim procesima ne nazire kraj. Čak ni u suočenju s činjenicama da je i sam srpski narod u BiH talac jedne promašene ekspanzionističke politike, koja je doživjela moralnu kapitulaciju u čitavom svijetu. Ipak, poslije svake autokracije i diktature u srpskom narodu rasle su i snage liberalizma, čija će pojava, nadamo se, označiti i okretanje ka modernom demokratskom svijetu, građanskom društvu, miru i vrijednostima liberalne demokracije", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da Inzko nije nametnuo Zakon o negiranju genocida kao izraz lične volje, već internacionalnog poretka i vrijednosti na kojima počiva savremena civilizacija.

"To je istovremeno i garancija da mir u BiH neće ovisiti samo o instrumentalizaciji ovog čina u funkciji velikodržavnih aspiracija, već i kao obaveza Savjeta bezbjednosti UN-a, koji je i ustanovio Tribunal za bivšu Jugoslaviju i izrekao presude pred sudijama iz čitavog svijeta. Bosanski politički narod treba da se probudi iz opsjena etnonacionalizma i etnokratije i prihvati da bude dio modernog demokratskog svijeta Zapada. Političke mantre 19. stoljeća treba konačno ostaviti u prošlosti. Samo tako nijedan bosanski čovjek neće hodati pognute glave, dok drugi narodi napreduju, raduju se, razvijaju i rastu", dodaje se u saopštenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...