ČINJENICE SE MORAJU ZNATI: Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na opasnost elektronskih cigareta za zdravlje

Elektronske cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje i njihovu upotrebu bi trebalo regulisati da bi se u samom začetku duhanskoj industriji onemogućilo “vrbovanje” potencijalnih kupaca, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

  • Zdravlje

  • 28. Jul. 2021  29. Jul. 2021

  • 1

„Nikotin izaziva snažnu zavisnost, a jednako su opasni i elektronski inhalatori nikotina, pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulisati“, rekao je šef UN agencije Thedros Adhanom Gebrejesus, koji je u utorak objavio novi izvještaj o borbi protiv pušenja realizovan u saradnji sa „Bloomberg Philanthropies“.

U izvještaju piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače razni ukusi, u izvještaju stoji da ih je čak 16.000.

Michael Bloomberg, milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka koji je već duže vrijeme angažovan u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duhanskih kompanija.

„S obzirom na primijećeni pad prodaje cigareta, duhanske kompanije agresivno promovišu nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duhanskih proizvoda i lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov cilj je jednostavan: pridobiti novu generaciju zavisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti“, smatra Bloomberg.

Zbog toga šef WHO-a vjeruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni „vlade trebalo da usvoje odgovarajuće mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prijete od elektronskih cigareta i da bi spriječile njihovu upotrebu među djecom, adolescentima i ostalim zdravstveno osjetljivim grupama“.

UN agenciju posebno zabrinjava upotreba elektronskih cigareta među mlađima od 20 godina zbog štetnog efekta nikotina na razvoj mozga u ovoj osjetljivoj životnoj dobi i zbog opasnosti koje mogu da predstavljaju određeni sastojci.

Agencija procjenjuje da su mnogo veći izgledi da djeca koja koriste e-cigarete nastave i kasnije da puše.

Ali regulisanje ovog domena nije jednostavan posao jer je riječ o „raznolikim proizvodima koji vrlo brzo evoluiraju“, ističe direktor za promociju zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije, Ruediger Krech.

„To je jedan od načina kojima se proizvođači služe da bi potkopali propise i mjere kontrole“, dodao je Krech.

WHO preporučuje vladama da preduzmu sve što mogu bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovnog popularizovanja pušenja, naročito među mladima.

Po izvještaju UN agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu mjeru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, poput zabrane oglašavanja.

WHO istovremeno ističe da čak 84 zemlje u svijetu nemaju propise kojima bi se onemogućila prodaja ovih proizvoda.

Agencija skreće pažnju i na to da njihovi napori na regulisanju e-cigareta ne bi smjeli da odvrate pažnju od borbe protiv pušenja.

Iako se broj pušača u brojnim zemljama smanjio, globalni porast broja stanovnika znači da ukupan broj pušača „ostaje jednako visok“, stoji u izvještaju WHO i dodaje se da pušenje godišnje ubije miliona pušača, uključujući i milion pasivnih pušača.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...