INZKO OBJASNIO ZAŠTO MU JE TOLIKO TREBALO DA PRIMIJENI BONSKE OVLASTI: Nije mu jasno kome će Dodik predati peticiju...

Inzko smatra da će dolaziti do više slučajeva veličanja ratnih zločinaca, a da će to s vremenom popustiti.

  • Vijesti

  • 28. Jul. 2021  29. Jul. 2021

  • 3

Dopune zakona koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo, stupile su na snagu. Za O kanal i Oslobođenje odgovorio je zašto je odlučio da pred sami kraj mandata koristi bonske ovlasti.

"Ja sam čekao pravosnažnu odluku, u Haagu, u odnosu na Radovana Karadžića, a koja je donesena u martu 2019. godine. Poslije toga sam tražio da se memorijalna ploča u Palama skloni i to se dogodilo. Kasnije sam čekao na pravosnažnu odluku u vezi sa Ratkom Mladićem. U toj pravosnažnoj odluci moglo bi stati, recimo, da je bilo više krajeva gdje se može pričati o genocidu. Recimo Foča, Prijedor, Omarska itd. To sam morao čekati. Ja sam pravnik. To se desilo tek 8. juna ove godine. Nekoliko sedmica kasnije, obavijestio sam PIC o mojim namjerama i mislim da je to bilo dosta brzo, tako da sada imamo ovaj zakon", naveo je Inzko.

Sada je sve na pravosuđu. Inzko smatra da će dolaziti do više slučajeva veličanja ratnih zločinaca, a da će to vremenom popustiti.

"Navodno su u Srebrenici Mladićevi posteri nestali, kao i njegov lik na muralu u Foči. Ne bih rekao da je to posljedica mojih odluka, međutim, drago mi je. Nije to samo nešto što je nametnuo Inzko, to su evropske stečevine. Još od 2008. godine imamo odluku na evropskom nivou koja je obavezujuća za sve države, da se ne smije trivijalizirati rat i priča o genocidu, na način kako se ovdje priča. Sada te evropske tekovine imamo i ovdje u Bosni i Hercegovini", dodao je.

Što se tiče potpisivanja peticije u Republici Srpskoj povodom njegove odluke, Inzko poručuje da ne treba kriviti nijedan kompletan narod, već pogledati istini u oči.

"Treba se sa time suočiti. Ono što ja želim nije kažnjavanje, nego da počnemo drugačije razmišljati. Ako imamo nevine žrtve bilo kog naroda, meni je žao. Njih treba oplakivati. Ali da se neko krije iza naroda i pravi peticije, pa kome će oni predati tu peticiju? Istovremeno imamo anti-peticiju za ostavke nekih političara. Mislim da je važnije da mi gledamo u budućnost", poručio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Apeluje na sve ljude koji bi mogli učestvovati u tim peticijama ili ljude koji možda misle da je sada neki trenutak za oštre izjave, da se suzdrže.

Intervju pogledajte u nastavku, a možete ga pročitati i u sutrašnjem izdanju dnevnog lista Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...