NEOČEKIVANI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA: Koliko muškarci trebaju imati seksualnih odnosa mjesečno kako bi se smanjio rizik od raka?

"Ova otkrića pružaju dodatne dokaze o prednostima češće ejakulacije tokom života odrasle osobe", stoji u studiji.

  • Zdravlje

  • 29. Jul. 2021  29. Jul. 2021

  • 0

Naučnici s Univerziteta Harvard otkrili su da muškarci koji ejakuliraju najmanje 21 put mjesečno, time smanjuju rizik od obolijevanja od raka prostate za trećinu, piše "Unilad".

Studija koja je objavljena 2016., uključivala je 31.925 dobrovoljaca koji su ispunili tri upitnika o učestalosti ejakulacije između 1992. i 2010. godine. Rezultati su ukazali na značajno statističko smanjenje stope raka prostate među muškarcima koji su češće ejakulirali.

"Ova otkrića pružaju dodatne dokaze o prednostima češće ejakulacije tokom života odrasle osobe", stoji u studiji.

Ovo nije prva studija koja je povezala masturbaciju sa smanjenim rizikom od karcinoma.

Naučnici iz Australije ispitali su 2003. više od hiljadu muškaraca oboljelih od raka prostate i 1.250 zdravih muškaraca o njihovim seksualnim navikama. Otkrili su da su oni u dobi između 20 i 50 godina koji su najviše ejakulirali, imali najmanju vjerovatnoću da će oboljeti od raka.

"To je hipoteza o stagnaciji prostate. Što više ispirete kanale, to je manje toga unutra i ne oštećuje ćelije koje ih okružuju", objasnio je Graham Giles, jedan od autora studije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...