MILIONI FANOVA ŠIROM SVIJETA OPRAŠTAJU SE OD LEGENDARNOG BASISTE "ZZ TOPA": Nekoliko dana pred smrt odlučio je…

Snimili su 15 albuma i prodali više od 50 miliona nosača zvuka te su samim tim jedan od najuspješnijih hard rock bendova.

  • Kultura

  • 29. Jul. 2021  29. Jul. 2021

  • 3

Dusty Hill, basista američke rock grupe "ZZ Top", preminuo je u 72. godini života, piše na službenoj Instagram stranici grupe. Uzrok smrti nije poznat.

- Tužni smo zbog današnje vijesti da je naš prijatelj Dusty Hill preminuo u snu u svom domu u Houstonu, Texasu. Nama, kao i cijeloj legiji "ZZ Top" fanova diljem svijeta, nedostajat će tvoja prisutnost, dobrota i silna ustrajnost koju si imao u sebi. Zauvijek ćemo ostati povezani. Nedostajat ćeš nam. Frank i Billy - pisalo je pored fotografije preminulog Dustyja.

Dusty je samo nekoliko dana ranije odlučio privremeno napustiti bend zbog problema s kukom.

Kao tinejdžer, svirao je s bratom Rockyjem i budućim kolegom iz "ZZ Topa" Frankom Beardom u nekoliko lokalnih bendova iz Dallasa. Kada su se preselili u Houston, 1968. upoznao je Billyja Gibbonsa, koji je već osnovao "ZZ Top".

Beard je zamijenio originalnog bubnjara, a kasnije je Dusty zamijenio i basistu. Uprkos skromnim počecima i statusu "lokalne atrakcije", sve se promijenilo s trećim albumom "Tres Hombres" iz 1973.

S vremenom je bend izgradio svoj specifični zvuk izgled, Hill i Gibbons pustili su duge brade, a snimali su i raskošne spotove uz mnogo ljepotica i automobila. Snimili su 15 albuma i prodali više od 50 miliona nosača zvuka te su samim tim jedan od najuspješnijih hard rock bendova.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...