IZ OSCE-a BiH O INZKOVOJ ODLUCI JASNO PORUČILI: “Veličanje ratnih zločinaca i negiranje predstavljaju prepreku pomirenju”

"...politički je neodgovorno i opasno je po sigurnost ljudi, jer može dovesti do zločina iz mržnje."

  • Vijesti

  • 29. Jul. 2021  29. Jul. 2021

  • 2

"Veličanje ratnih zločinaca i negiranje na svim stranama predstavljaju prepreku pomirenju, politički je neodgovorno i opasno je po sigurnost ljudi, jer može dovesti do zločina iz mržnje. U bosanskohercegovačkom kontekstu, oni koji najviše pate su građani, naročito žrtve i preživjeli", kazali su iz OSCE-a BiH o Odluci Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

“Negiranje podriva napore usmjerene ka suočavanju s naslijeđem ratnih zločina te negativno utječe na proces ponovne izgradnje društvenog povjerenja. U konačnici, ono podriva samo tkivo demokratskog društva. Novi amandmani omogućavaju da oni koji praktikuju takvo destabilizirajuće ponašanje, budu pozvani na odgovornost“, kazali su iz OSCE-a.

Međutim, ističu, pomirenje je proces koji zahtijeva niz koraka kako bi se postigle društvene promjene.

“Potrebne su mjere i pozitivne akcije svih političkih snaga za izgradnju povjerenja unutar i među zajednicama kako bi mogle zajedno raditi na izgradnji svjetlije budućnosti. Nadamo se da će se ovi amandmani iskoristiti kao prilika za izgradnju boljih odnosa i povjerenja među političkim i društvenim akterima. Također očekujemo da će lideri i institucije u BiH raditi u najboljem interesu svih građana BiH i poduzeti konkretne korake u stvaranju okruženja koje doprinosi povjerenju i pomirenju”, naveli su iz OSCE-a BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda te kazne za počinioce.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...