EUFOR ZA NAP: "Pažljivo pratimo situaciju"

"Ali, ne dajemo komentare na aktuelna politička pitanja."

  • Vijesti

  • 29. Jul. 2021  30. Jul. 2021

  • 2

Situacija do koje je doveo politički vrh Republike Srpske nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo odredbe Krivičnog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca, uključujući blokadu institucija, direktne i indirektne prijetnje, donošenje kontrazakona u Narodnoj skupštini RS alarm je i za međunarodnu zajednicu.  

Već su zabilježeni incidenti i napadi na povratnike Bošnjake u RS nakon dizanja tenzija i izjava Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH. 

Iz EUFOR-a su na konkretno pitanje NAP-a da li su pojačane njihove aktivnosti i imaju li plan brzog djelovanja u slučaju eskalacije te u kojim slučajevima EUFOR može reagirati kazali: 

"EUFOR pažljivo prati situaciju, ali ne daje komentare na aktuelna politička pitanja", naveli su iz EUFOR-a. 

U odgovoru koji smo iz EUFOR-a dobili u aprilu mjesecu kada je bilo aktuelna dodatna militarizacija MUP RS, a kojim Dodik i danas prijeti tražeći da se suprotstave SIPA-i ukoliko bi njihovi službenici postupali prema Krivičnom zakonu BiH odnosno hapsili zbog negiranja genocida, rečeno je da u kratkom roku mogu biti pozvane snage kako bi pojačale EUFOR u slučaju prijetnje sigurnom i stabilnom okruženju.

"Na ovaj način EUFOR može brzo intervenirati kako bi podržao bh. agencije za provođenje zakona u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, ako za tim bude potrebe“, naveli su tada iz EUFOR-a. 

(NAP) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...