ŠTA MOŽE POLICIJA RS-a AKO KRENU HAPŠENJA SRBA KOJI NEGIRAJU GENOCID: Dodikov savjetnik za sigurnost otkrio kompletan scenarij!

"Uvjeren sam da će svemu prethoditi razgovor prije svega s direktorom SIPA-e, koji je kadar SNSD-a, što može da preduprijedi mnoge stvari. Jer, ne može bilo ko iz SIPA-e nekoga da hapsi ako to direktor ne odobri, iako SIPA radi i po nalozima Tužilaštva BiH", napominje Ćeranić.

  • Vijesti

  • 29. Jul. 2021  30. Jul. 2021

  • 11

Poslije sjednice Narodne skupštine RS u petak znat će se šta će MUP RS moći da uradi u slučaju pokušaja hapšenja građana u manjem bh. entitetu po prijavi za negiranje genocida, a po zakonu Valentina Inzka.

Dodikov savjetnik za sigurnost Predrag Ćeranić uvjeren je da će biti učinjeno sve da ne dođe do sukoba pripadnika MUP i SIPA, gdje također ima dosta Srba.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik je već najavio da će MUP RS spriječiti svaki pokušaj hapšenja građana na teritoriji RS, koji na osnovu Inzkovog zakona eventualno preduzme Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). 

Koje opcije MUP RS ima na raspolaganju?

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci i Dodikov savjetnik, kaže da nema dilemu da će u sigurnosnom sektoru MUP imati rješenje za sve potencijalne situacije.

"Uvjeren sam da će svemu prethoditi razgovor prije svega sa direktorom SIPA koji je kadar SNSD-a, što može da preduprijedi mnoge stvari. Jer, ne može bilo ko iz SIPA nekoga da hapsi ako to direktor ne odobri, iako SIPA radi i po nalozima Tužilaštva BiH", napominje Ćeranić.

S druge strane, dodaje on, jedan-dva razgovora sa predsjednicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine također može da preduprijedi potencijalna hapšenja.

"Vjerujem zato da će se kriza preduprijediti, i da neće doći do situacije da se desi neki sukob između pripadnika MUP-a RS i SIPA u kojoj ima popriličan broj Srba na različitim mjestima, jer će njima prethoditi najvjerovatnije razgovori sa čelnim ljudima ovih institucija i predstavnika RS", uvjeren je Ćeranić.

"Sukoba ne bi smjelo biti"

On navodi da bi zakon koji bi MUP-u RS mogao da da zakonsku osnovu po kojoj bi djelovao u ovim slučajevima mogao biti izglasan već sutra na sjednici Narodne skupštine RS, na čijem će se dnevnom redu naći nacrti dva zakona – o dopuni Krivičnog zakonika vezane za zaštitu ugleda RS i o neprimjenjivanju Inzkove odluke.

"Zakonsko rješenje bi obavezivalo MUP RS da reaguje u zadatim situacijama, što znači da MUP onda može i da djeluje. MUP i SIPA su organi za sprovođenje zakona a trenutno je na sceni velika politička kriza, čiji pravac daljeg razvoja je teško predvidjeti", navodi Ćeranić.

"Platforma za koju se zauzela RS je dobra osnova koja se pokazala kao vrlo efikasna u sprečavanju dalje erozije ingerencija RS", uvjeren je Ćeranić, uz napomenu da je veoma bitno da u RS ostanu jedinstveni po ovom pitanju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...