"NIJE SE RODIO ONAJ ŠTO JE SVIMA UGODIO, ALI..." : Ovo je oproštajna poruka Valentina Inzka građanima Bosne i Hercegovine (VIDEO)

Na kraju kaže kako odlazi ne potpuno sretan, svjestan svojih ograničenja i institucija koje je predstavljao, ali istinski zahvalan ljudima ove zemlje.

  • Vijesti

  • 30. Jul. 2021  30. Jul. 2021

  • 3

Na kraju svog 12-godišnjeg mandata u našoj zemlji, visoki predstavnik Valentin Inzko uputio je oproštajnu poruku građanima Bosne i Hercegovine.

Na početku je kazao kako je prije nešto više od 12 godina došao u Bosnu i Hercegovinu i prvo rekao da se nije rodio onaj što je svima ugodio. Nakon toga je citirao još jednu narodnu mudrost - da kuća nije tjesna gdje čeljad nisu bjesna.

- Ta naša zajednička kuća se zove Bosna i Hercegovina i zaista ne treba da bude tjesna. Veća je od tri države zajedno, Belgije, Slovenije i Luksemburga. Ima mjesta za sve ako čeljad nisu bijesna. Zajednička kuća mora biti zasnovana na zdravim temeljima, iskonskom povjerenju, dobrom komšiluku i uzajamnom poštovanju. Kuća se treba graditi na istini, a ona se ne ravna prema nema nego se mi moramo prema njoj - kazao je.

Istina je osnova za pravednost, dodao je on te kazao kako svi želimo živjeti u normalnoj državi. Kaže da su mu se sviđali susreti s običnim ljudima, posebno onima koji se nisu dali otrovati nacionalnim politikama.

- Bosna i Hercegovina još ima izniman potencijal dobrote. Nije ovdašnja mržnja ništa specifična za ovog čovjeka nego je samo mnogo različitosti na jednom mjestu. Ima u ovoj zemlji i ljudi koji mogu biti zli i opaki, uporedivi sa mračnim tipovima o kojima su pisali Ćopić, Kulenović, Andrić... Ovdje sam doživio takvu ljudskost, darežljivost, širinu duše koja se rijetko može naći, ali i takvo zlo kao nigdje drugo - naveo je.

Na kraju kaže kako odlazi ne potpuno sretan, svjestan svojih ograničenja i institucija koje je predstavljao, ali istinski zahvalan ljudima ove zemlje.

- Bosna i Hercegovina je imala i ima svoje heroje. Ima "Pravdu za Davida i Dženana", koja je ujedinila čitav region. Bosna i Hercegovina je moderna, ali i tradicionalna. Pravi biseri u srcu Evrope. Ima dušu i preživjela je nešto što nije niko posljednjih desetljeća. Hvala vam - kazao je Inzko na kraju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...