OVO NIJE DOBRO: Britanski naučnici objavili zaključke istraživanja, zaštita osigurana vakcinom s vremenom...

Velika je vjerovatnost da s vremenom slabi zaštita osigurana vakcinom protiv zaraze, pa i od potencijalno teških oblika oboljenja od koronavirusa, te će kampanje vakcinisanja potrajati sljedećih godina, rekli su naučnici iz savjetodavne skupine britanske vlade.

  • Zdravlje

  • 30. Jul. 2021  

  • 0

"Velika je vjerojatnost da s vremenom oslabi imunitet na SARS-CoV2 stvoren vakcinom, pa i za potencijalno teški oblik bolesti, no vjerojatno u manjoj mjeri", zaključci su iz dokumenta koji razmatra SAGE (znanstvena savjetodavna grupa za izvanredna stanja, Scientific Advisory Group for Emergencies).

"Prema tome, vjerojatno je da će se tokom mnogih sljedećih godina nastaviti kampanje vakcinisanja protiv SARS-CoV-2 , no sada ne znamo koja će učestalost ponovnog vakcinisanja biti optimalna da bismo zaštitili ranjive od covida", kažu naučnici.

Realna je mogućnost da će se pojaviti novi sojevi

Dokument naslovljen "Koliko dugo će vakcine štititi od covida?" sastavili su istaknuti virolozi i epidemiolozi iz više ustanova - Kraljevskog koledža iz Londona (Imperial College London), Univerziteta Birmingham te Zavoda za javno zdravlje England (Public Health England).

Britanija je odobrila i koristi vakcine tri proizvođača - Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech te Moderna. Stvarni podaci pokazuju da vakcine štite 95 posto ili više od varijante alfa, koja je dominirala Britanijom početkom ove godine, tvrde naučnici, no sposobnost vakcina da zaštite od infekcije i prijenosa na druge osobe je manja.

U zasebnom izvještaju za britansku vladu od 22. jula naučnici kažu da postoji realna mogućnost da će se pojaviti novi sojevi koji bi mogli izazvati teža oboljenja ili slabiti učinak vakcina koja su sada na raspolaganju. Pojava tih novih sojeva virusa mogla bi voditi jačim kontrolama i zatvaranjima s negativnim posljedicama po ekonomiju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...