SARADNJA PUTINA I ERDOGANA: Rusija šalje 11 vojnih aviona da gase šumske požare u Turskoj

Nedugo nakon slijetanja, posada aviona je prešla "na posao" te avion već nekoliko sati gasi požare u Antaliji i Manavgatu.

  • Svijet

  • 31. Jul. 2021  

  • 0

Avion Ruske Federacije Ilyushin 76 koji koristi Ruska služba za vanredne situacije sletio je u Antaliju gdje će učestvovati u gašenju velikih šumskih požara u Turskoj, prenosi TASS.

Nedugo nakon slijetanja, posada aviona je prešla "na posao" te avion već nekoliko sati gasi požare u Antaliji i Manavgatu.

"Avion Il-76 sletio je na aerodrom u Antaliji i učestvovat će u gašenju požara u Turskoj", saopćeno je za TASS iz ruske službe za vanredne situacije.

Tri letjelice Beriev već se nekoliko dana nalaze u Turskoj gdje zajedno s turskim vatrogascima učestvuju u gašenju požara koji od srijede haraju južnim dijelovima ove države.

Turske vlasti su se obratile Rusiji za pomoć u gašenju požara naročito u blizini turističkih naselja. Rusija je pozitivno odgovorila na zahtjeve Turske te su trenutno na ovom dijelu aktivne letjelice Ruske službe za vanredne situacije, ali i Ministarstva odbrane ove zemlje.

"Vlasti Republike Turske obratile su se Rusiji sa zahtjevom za pružanje pomoći u gašenju šumskih požara koji bjesne u blizini naseljenih područja i turističkih zona u kojima se nalazi i veliki broj ruskih državljana. Dogovorili smo intervenciju u kojoj će učestvovati kombinovano timovi Ministarstva odbrane Rusije i Službe za vanredne situacije te će ukupno 11 aviona biti poslano u Tursku", saopćeno je iz Kremlja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...