DIGAO JE VELIKU PRAŠINU U RS-u: Šta je, zapravo, Bakir Izetbegović poručio jučer u Gacku?

Nije prvi put, a ni zadnji da se političke poruke koje izgovaraju probosanski politički predstavnici, uvijaju, izvrču i reinterpretiraju od strane političara i medija iz RS-a do te mjere da njihova stvarna sadržina dobije sasvim drugo, agresivno i provokativno značenje.

  • Politika

  • 01. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 17

Nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo dopunu Krivičnog zakona BiH po kojem će se zatvorskom kaznom sankcionisati negiranje genocida i ratnih zločina utvrđenih u presudama međunarodnih i domaćih sudova, atmosfera u državi, pogotovo u manjem bh. entitetu, je dovedena do usijanja, a lider SNSD-a Milorad Dodik svaku poruku "sa druge strane" nastoji iskoristiti za stvaranje još veće napetosti.

Tako je jučer lidera SDA Bakira Izetbegovića optužio da želi "žrtvovati mir", pozivajući se na njegove poruke iz Gacka sa otkrivanja spomenika poginulim pripadnicima Armije RBiH.

"Kada s takve manifestacije čujete da će Bošnjaci da se osvete, onda nama u Republici Srpskoj ne pada ništa drugo na pamet nego da bi i Bakir, kao i otac mu, opet žrtvovao mir. Onaj je žrtvovao mir za BiH, a ovaj bi ga žrtvovao za osvetu”, rekao je jučer Dodik.

Osim Dodika, slično je postupio i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović. On je također u svom video obraćanju putem Youtubea, optužio Izetbegovića za "drske i smišljene provokacije", nastojeći simboliku jučerašnjeg događaja u Gacku (otvaranje spomen obilježja poginulim pripadnicima Armije BiH) povezati sa događajima iz Drugog svjetskog rata. Pritom je Vukanović, koji je diplomirao povijest, cijeloj temi pristupio manipulativno i amaterski, čitajući bilješke sa Wikipedije o događajima iz Drugog svejtskog rata sa tog područja.

No, Izetbegović je poručio nešto sasvim drugo. Iako se iz redoslijeda riječi primjećuje provokativnost poruke, ipak je njen smisao sasvim drugačiji od onog kako je u manjem bh. entitetu predstavljeno.

“Ovih dana počinje neko drugo poluvrijeme. Neće ono biti vojno. Učinit ćemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo. Naša osveta će biti da ćemo napraviti jedno uređeno društvo, jednu evropsku zemlju u kojoj će biti civilizacijski odnosi”, rekao je u Gacku jučer jasno svodeći termin “osveta” na uspostavljanje civilizacijskih pravnih normi u bh. društvu.

Ova izjava zapravo podsjeća na zadnje poglavlje "Potočarske dove" i ima sličnu konotaciju  - "Molimo Te, Bože, da tuga bude nada, da osveta bude pravda". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...