KURTI ZALEDIO VUČIĆA: "Otvoreni Balkan" otvara regiju za autokratiju, korupciju, ratne zločince, suprotno…

Premijer Kosova Albin Kurti ponovo je kritikovao inicijativu “Otvoreni Balkan”, koju su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Sjeverne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama predstavili kao inicijativu budućnosti, koja treba da olakša kretanje ljudi i roba na Zapadnom Balkanu te da poveća životni standard građana.

  • Regija

  • 02. Avg. 2021  02. Avg. 2021

  • 1

“'Otvoreni Balkan' više liči na Balkan otvoren za utjecaje s istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine, kao i otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince, suprotno evropskim vrijednostima demokratije i vladavine prava“, rekao je Kurti novinarima, prenose mediji na Kosovu.

"Zajedničko tržište nije moguće sve dok Srbija ne prihvati da se suoči sa prošlošću", rekao je Kurti, indirektno ukazujući na ulogu Srbije u ratovima devedesetih.

Tri zemlje ulaze u "Otvoreni Balkan"

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su u četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “Mini Shengen”, službeno je preimenovana u "Otvoreni Balkan" ("Open Balkan").

U autorskom tekstu objavljenom u beogradskoj "Politici" u nedjelju, ukazujući na cilj i namjere inicijative "Otvoreni Balkan", Vučić je naveo kako su i osnivači EU-a “znali da mogu prevladati tešku historiju samo ako se počnu povezivati preko ekonomije” te da su u tome doživljavali protivljenja na sve strane, ali su uspjeli.

“Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Nijemaca, Italijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugljen i čelik krenuli u gradnju EU-a”, rekao je Vučić.

Mada su lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije pozvali da se inicijativi priključe i druge zemlje iz regije, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo za sada su izvan tog projekta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...