ŠTA SE DOGAĐA NA MARSU: NASA-in rover Curiosity snimio predmet koji je probudio maštu naučnika...

NASA-in rover Curiosity nedavno je otkrio zanimljivu formaciju kamenja na površini Marsa. Sad mu se pružila prilika da je pobliže istraži i ono što je otkrio, zbunilo je naučnike.

  • HiTec

  • 03. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 2

Tokom svog istraživanja kratera Gale, u kojem se nalazi planinski vrh Mount Sharp, Curiosity je snimio nekoliko fotografija na kojima se vidi neobičan luk sastavljen od kamenja.

NASA-ina planetarna naučnica Abigail Fraeman opisala je to kao zaista zanimljivu fotografiju zanimljive kamene strukture. Ne radi se o glatkom kamenu, već o strukturi koja prije podsjeća na koraljni greben, s kvrgama koje kao da iskaču sa površine kamena.

Rover Curiosity proučava područje Marsa koje je bogato glinom i graniči sa područjem u kojem se nalaze minerali i sulfati, poput gipsa i gorke soli. Oba područja ukazuju na potencijalnu prisutnost vode u prošlosti, zbog čega su naučnicima veoma zanimljiva.

Planetarni geolog Michelle Minitti istaknuo je kako je luk vjerovatno formiran od materijala koji se odupiru eroziji.

Kod spomenutog luka posebno je zanimljivo to što je izuzetno malen. Koliko tačno malen, teško je procijeniti, jer Curiosity nema metar kojim bi izmjerio njegovu dužinu. No, dovoljno je reći da fotografija na kojoj se luk pojavio, pokriva tek 16,5 centimetara, što znači da ni on nije veći od toga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...