VJEROVALI ILI NE, POSTOJI I CRNI LIMUN: Pun je vitamina i prava je bomba za...

Crni limun je vrlo mirisan, pomalo gorak, ima blago fermentisan okus pa se koristi za povećanje okusa kiselosti u jelu.

  • Zdravlje

  • 03. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 0

U jela se dodaju cijeli ili u prahu, a u praškastom obliku odlični su za kolače.

Potiče iz Omana. Koristi se u pripremi skoro svih vrsta jela i ponekih vrsta pića. U jela se crni limun dodaje cijeli ili izmrvljen. Ako je u prahu, često je dodatak poslasticama. Sadrži vitamine, kalcij, kalij i minerale.

Crni limun je začin koji potječe s Bliskog istoka. Dobija se od vrste citrusa koja se uzgaja na Sredozemlju i u Južnoj Aziji.

Vodi porijeklo iz Omana, važan je sastojak kuhinje Iraka, Irana i država Perzijskog zaljeva.

U Iraku ga zovu “noomi basra”, “limun Basre”, a naziv potječe od činjenice da je prvi put stigao u luku Basra.

Crni limun sadrži minerale, vitamin C i D, kalij i kalcij. Ima karakterističan okus. Pored crnog, koristi se i žuti sušeni limun. Oba su veličine oraha.

Gdje se sve koristi sušeni limun

Najčešće se koristi kao dodatak kuhanim jelima, supama, čorbama, ribljim specijalitetima, kao i jelima s roštilja.

U jela se dodaju cijeli ili u prahu, a u praškastom obliku odlični su za kolače, prenosi "Hayat".

Crni limun je vrlo mirisan, pomalo gorak, ima blago fermentisan okus pa se koristi za povećanje okusa kiselosti u jelu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...