DŽAFEROVIĆ NAKON SASTANKA SA SCHMIDTOM POSLAO JASNU PORUKU: "Niko nema pravo da opstruira i bojkotuje rad institucija BiH, DODIK JE NAPRAVIO VELIKU GREŠKU"

Istaknuo je kako od Schmidta očekuju da “ispuni svoju obavezu iz Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

  • Vijesti

  • 03. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je nakon sastanka s visokim predstavnikom BiH Christianom Schmidtom kako "niko nema pravo da opstruira i bojkotuje rad institucija BiH". Poručio je: "Dodik je napravio veliku grešku."

“Obaveza funkcioniranja institucija BiH i učešće u radu svih nas u funkcioniranju institucija BiH je naša dejtonska obaveza. Dayton nije švedski stol da se uzme s njega ono što nekome odgovara i ostavi ono što ne odgovara. Mora se poštivati u potpunosti. Hitno treba pristupiti realizaciji svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i raditi na realizaciji reformi koje BiH ima kao obavezu prema NATO savezu. Na toj agendi trebamo raditi svi”, rekao je Džaferović.

Istaknuo je kako od Schmidta očekuju da “ispuni svoju obavezu iz Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda i svih građana u ovoj zemlji. Dejtonska ravnoteža je nešto što, uz evropski i NATO put, omogućava da ova zemlja normalno funkcionira. Trebamo graditi BiH kao cjelovitu i demokratsku državu u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, uz poštivanje prava svakog čovjeka bez obzira gdje ko u BiH živio”, rekao je Džaferović.

Naglasio je kako “nije dobro što danas sva tri člana Predsjedništva nisu bila na sastanku”.

“Mislim da je gospodin Dodik napravio veliku grešku. Pozivam ga da u interesu inih za koje kaže da ih predstavlja i u svom interesu, kao i sve one druge koji blokiraju rad BiH, hitno prestanu s tim, jer time niko ništa neće postići. Nemamo alternativu nego ići naprijed gradeći BiH onako kako sam naveo”, zaključio je, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...