OVAKAV SCENARIJ NIKO NIJE PREDVIĐAO: Traži se smještaj više, turisti spavaju po parkovima i parkinzima!

"U Makarskoj prednjače Poljaci, Nijemci, Hrvati i naši vjerni gosti Bosanci i Hercegovci", rekao je Lalić.

  • Regija

  • 03. Avg. 2021  04. Avg. 2021

  • 0

Ovakav scenarij ama baš niko nije predviđao. Hajde, proguglajte, tražite članke i analize o toku sezone 2021.; ama baš nigdje nećete pronaći optimiste koji govore kako će ovo ljeto biti tek malo lošije od rekordnog 2019. godine. I da će se početkom augusta tražiti soba više. Noćiti po plažama i parkiralištima. U parkovima, piše Slobodna Dalmacija.

"Jučer sam gledao statistiku i nisam mogao vjerovati svojim očima. Uspoređivao sam isti period iz ove s onim iz 2019. i zaključio da je u Makarskoj danas samo 12 posto manje gostiju nego te berićetne pretpandemijske godine. U Makarskoj imamo 43 posto bolje turističke rezultate nego u istom razdoblju prošle godine", kaže Tonći Lalić iz Turističke zajednice grada Makarske i svjedoči o fenomenu koji sam za sebe govori o kakvoj se jagmi za slobodnim smještajem radi.

"U doba online rezervacija, gosti nam, baš kao nekada, fizički dolaze u turističke zajednice i putničke agencije i traže smještaj. To se ko zna otkad nije dogodilo. Mole da im se pomogne. I pristaju na sve. Noćili bi i u nekakvom smještaju negdje ispod brda, samo da im se to riješi. Svjedočimo ogromnoj navali turista", kaže Lalić.

U Splitu je situacija tako pipava da gosti pristaju iznajmiti i prostore u suterenu i pomoćne objekte, a vlasnici podstanare naprasno izbacuju iz stanova, svjesni da su, zbog loše procjene sezone koja je sve iznenadila, trebali primiti turiste, a ne igrati "na sigurno". U trenutku kad se otkaže jedna rezervacija istog se trena "bukira" druga, no i po trideset posto višoj cijeni jer su posljednjih dana prodajom smještaja ovladali mešetari.

Kvaka je u tome što je dio Splićana lani odustao od iznajmljivanja smještaja turistima, pa sad apartmana manjka. Situacija je slična onoj kad se u Splitu, prvih godina, događala "Ultra", a turističkih postelja nije bilo dovoljno na raspolaganju. Zato šverceri gledaju iskoristiti trenutak pa nabijaju cijene mimo svake logike. Cijene u "last minute" aranžmanima - divljaju.

"To nije dobro. Cijene smještaja, bez obzira na situaciju, ne smiju se dizati u nebo", upozorava Lalić iznajmljivače koji su izgubili glavu.

Slično se ponašaju i djelatnici turističkih agencija. Bez obzira što je smještaj već rezerviran, pojedinci mrtvi - hladni šalju goste od kojih su već unaprijed naplatili aranžman na vrata iznajmljivačima, pa neka se misle što će i gdje će s njima. A, nemaju gdje, i to im stvara velike probleme. Ukratko; u Dalmaciji je na djelu pravi turistički bum i svi se trude zaraditi što više u razdoblju koje je pred nama.

"Zato jer se plaše da će korona prekinuti sezonu, no nadam se da ove godine zaista neće biti tako. Već sama činjenica da se turisti iz Njemačke s ljetovanja u Hrvatskoj mogu vratiti kući bez ikakvih ograničenja, dala nam je vjetar u krila. Znate kakvu težinu ima kad to izgovori kancelarka Angela Merkel, to onda sluša cijela Europa. Osim toga, puno je ljudi cijepljeno i zbog toga se ne boje otići na ljetovanje", kaže Lalić.

A baš u Evropi, o kojoj govori Lalić, i jest vic. Iz njenih "gornjih krajeva" turisti su pohitali na Mediteran, a onda su objavljene "korona-mape". I na njima se države na moru "crvene". Sve su češći gosti koji otkazuju ljetovanje u Španiji, a zakazuju ga u nas.

"Nipošto se ne treba radovati tuđoj nesreći, no činjenica jest da su Portugal, Španija, dijelovi Italije, u crvenoj zoni, i da to utječe na porast rezervacija u Hrvatskoj. U Turskoj, nažalost, bjesne požari, a što se tiče koronavirusa, stanje nije bajno ni u Grčkoj. Sve to za sada ide na ruku Hrvatskoj, pa od hotelijera čujem da im je pun cijeli august. Što se tiče strukture gostiju, u Makarskoj prednjače Poljaci, Nijemci, Hrvati, i naši vjerni gosti Bosanci i Hercegovci, pa onda Slovenci, Mađari, Šveđani...", veli na kraju sagovornik Slobodne Dalmacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...