USKORO POČINJE PROIZVODNJA: "Continental" najavio revoluciju u proizvodnji automobilskih guma, pravit će se od…

Laboratorijska ispitivanja i ispitivanja guma koje je proveo "Continental", pokazali su da se vlakna sekundarnih sirovina ponašaju jednako dobro kao i do sada korištena vlakna.

  • Auto

  • 04. Avg. 2021  04. Avg. 2021

  • 0

"Continental" će od sljedeće godine omogućiti upotrebu prerađenog poliestera dobivenog iz recikliranih plastičnih boca u proizvodnji guma. Nova poliesterska komponenta dobivat će se iz boca od polietilen tereftalata (PET) mehaničkim postupkom i koristit će se u proizvodnji guma. Ovaj spoj može u potpunosti zamijeniti konvencionalni poliester. Zajedno sa svojim partnerom za saradnju i dobavljačem OTIZ -om, stručnjakom za vlakna i proizvođačem tekstila, proizvođač premium guma razvio je posebnu tehnologiju za recikliranje PET boca sa minimalnim korištenjem hemijskih procesa. Tokom takozvanog recikliranja, boca postaje PET materijal visokih performansi.

– Već 2022. godine moći ćemo koristiti materijal dobiven iz recikliranih PET boca u proizvodnji guma. U našem inovativnom procesu recikliranja, vlakna se odvajaju od recikliranog PET-a bez prethodnog razbijanja materijala na njegove komponente – kaže dr. Andreas Topp, odgovoran za materijale, razvoj procesa i industrijalizaciju u "Continentalu".

Laboratorijska ispitivanja i ispitivanja guma koje je proveo "Continental", pokazali su da se vlakna sekundarnih sirovina ponašaju jednako dobro kao i do sada korištena vlakna.

Konvencionalni PET, dobiven hemijeskim procesima, dugo se koristio kao materijal u konstrukciji automobilskih guma, jer zadržava svoj oblik čak i pri visokim opterećenjima i temperaturama te na taj način osigurava sigurnost pri svim brzinama vožnje. Korištenje recikliranog PET-a čuva vrijedne resurse u konstrukciji guma. Konvencionalna guma za osobna vozila sastoji se od 400 grama poliesterskog materijala. To znači da se više od 60 recikliranih PET boca u budućnosti može koristiti za kompletan set guma za vozila.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...