ŠTA SE DOGAĐA U SJEVERNOJ KOREJI: Pjongjang zatražio hitno ukidanje međunarodnih sankcija kojima se zabranjuje...

Brifing se odvio sedam dana nakon što su dvije Koreje ponovno uspostavile telefonsku liniju koju je Sjeverna Koreja prekinula prije godinu dana.

  • Svijet

  • 04. Avg. 2021  04. Avg. 2021

  • 0

Sjeverna Koreja traži ukidanje međunarodnih sankcija kojima joj se zabranjuje izvoz metala i uvoz rafinirane nafte i drugih potrepština prije novih pregovora o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama, rekli su u utorak južnokorejski zastupnici.

Pjongjang je, također, zatražio ukidanje sankcija na uvoz luksuzne robe, uključujući alkoholna pića i odijela, rekli su zastupnici nakon brifinga s Park Jie-wonom, čelnikom južnokorejske Nacionalne obavještajne službe (NIS).

Brifing se odvio sedam dana nakon što su dvije Koreje ponovno uspostavile telefonsku liniju koju je Sjeverna Koreja prekinula prije godinu dana.

“Kao preduvjet za nove pregovore, Sjeverna Koreja tvrdi da bi Sjedinjene Države trebale dopustiti izvoz minerala i uvoz rafinirane nafte i potrepština”, rekao je novinarima Ha Tae-keung, član parlamentarnog obavještajnog odbora, pozivajući se na navode Parka.

“Pitao sam koje potrepštine najviše žele, a oni su rekli da su u to uključena luksuzna alkoholna pića i odijela, ne samo za potrošnju Kim Jong-una, već i za distribuciju eliti Pjongjanga”, rekao je Ha.

Nema naznaka iz Washingtona

Sjevernokorejski državni mediji u utorak nisu spomenuli novi zahtjev za ukidanje sankcija u zamjenu za ponovno pokretanje pregovora.

Washington nije dao naznake da je spreman ublažiti sankcije uoči ikakvih pregovora. Američki državni sekretar Antony Blinken planira ove sedmice pozvati kolege iz jugoistočne Azije na virtuelni sastanak o punoj provedbi sankcija Sjevernoj Koreji, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik američke diplomatije Ned Price.

Price je u utorak ponovio da je SAD voljan susresti se sa Sjevernom Korejom “bilo kad, bilo gdje, bez preduvjeta”, ali da nisu dobili odgovor.

Sjeverna Koreja nije testirala projektile od 2017.

Ujedinjeni narodi nametnuli su širok raspon sankcija Sjevernoj Koreji zbog razvoja nuklearnog oružja i balističkih projektila. Sjedinjene Države i druge zemlje nametnule su i vlastite sankcije Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja nije testirala nuklearno oružje ili interkontinentalne balističke projektile od 2017., a historijski susret Kim Jong-una i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa odvio se 2018. godine.

Trump se naknadno još dvaput sastao s Kimom, ali nije postignut napredak u tome da Sjeverna Koreja odustane od svojih nuklearnih programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...