ZVIZDIĆU PUKAO FILM: Sprašio je sve u lice Dodiku - "Sfera govora mržnje postala je njegovo PRIRODNO STANIŠTE!"

"Višenacionalno bh. društvo (a Bošnjaci, bosanski Srbi, bosanski Hrvati i ostali su temelj takvog bh. višenacionalnog društva), jednakopravnost naroda i građana i ljudska solidarnost je bila i ostat će, bez obzira na to šta o tome u ovome vremenu misli Dodik i 'dodikovci', temeljna povelja BiH", poručio je Zvizdić.

  • Mini market

  • 04. Avg. 2021  04. Avg. 2021

  • 3

“Milorad Dodik nastavlja s bestijalnim i prostačkim ponašanjem. Mržnja prema BiH, Bošnjacima i svemu što nije srpsko su postali njegov modus operandi. Nesposoban da riješi bilo koji društveni problem u bh. entitetu RS, koji se nalazi u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj regresiji, on u nastojanju da se pošto-poto održi na vlasti, koristi metod tendecioznog i huškačkog iznošenja neistina i plasiranja lažne nacionalističke historiografije, pri čemu sa svakom novom uvredom nastavlja padati u ponor ličnog moralnog ništavila", kazao je u izjavi Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH.  

Jednostavno kazano, Dodik je uplašen, nervozan, izgubljen u vremenu i prostoru, on sa svojim stavovima pripada 19., a ne 21. stoljeću i zbog toga, da bi ohrabrio sam sebe, koristi pogan rječnik i kočijašku retoriku, baziranu na guslarskim spjevovima, a ne na historijskim činjenicama.

"Svjestan činjenice da je falsifikat sve što govori, Dodik odlazi u sferu govora mržnje koja je postala njegovo prirodno stanište, pri čemu manijakalno vrijeđa Bošnjake (i ne samo Bošnjaka, nego po potrebi i Hrvate, Germane, Amerikance) i paranoidno laže o svemu što je vezano za hiljadugodišnje postojanje Bosne i Hercegovine i njenog autohtonog naroda Bošnjaka. I pri tome laže baš onako kako je to napisao i opisao njegov uzor Dobrica Ćosić: 'Lažemo da bismo obmanuli sebe, lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da se ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu…'

Bošnjacima, kao državotvornom i političkim narodu i neizostavnom faktoru svih sadašnjih i budućih procesa u BiH i regionu, nije bitno šta misli Dodik kao pojedinac sklon koketiranju sa šovinizmom, jer Bošnjaci nemaju namjeru da u bilo šta ubijede čovjeka koji je 'gluh i slijep', a voli lupati gluposti, ali je važno pravovremeno upozoriti da Dodikova tortura verbalnog nasilja može neodgovornom pojedincu ili grupi biti povod za fizičko nasilje, odnosno za zločin iz mržnje koju bezočno promovira i podstiče Dodik u svakom svom istupu. A svjedoci smo da su masovni zločini u prošlom i svim prošlim ratovima nastali zbog opetovanih laži i podsticane mržnje", ističe Zvizdić.

Navodi da u prilog ovome ide i Dodikova bizarna i rasistička izjava da su se muslimani prije 40-50 godina izjašnjavalo kao “Srbi muhamedanske vjere”, koja je netačna, zlonamjerna, uvredljiva i izraz je ljigave snishodljivosti i pokušaja dopadanja centrima u kojima nastaju ovakve ideje u okviru raznih memoranduma SANU-a. 

"Zato je Dodiku i 'dodikovcima' potrebno osvježiti memoriju, jer relevantne činjenice govore sasvim suprotno. Popis stanovništva Bosne i Hercegovine 1885. i 1895., u vrijeme kada je bilo dominantno višereligijsko bošnjaštvo (kada su se i pripadnici pravoslavne vjere u Bosni pisali i zvali Bošnjacima/Bošnjanima pravoslavnim, zbog čega je T. Petranović 1863. osnovao u Bosni društvo za uvođenje imena Srbin): muslimani, grčki pravoslavci, rimokatolici, Židovi i ostali. Između dva svjetska rata opcije vjerske pripadnosti su bile: muslimani, srpski pravoslavci i rimokatolici.

Na popisu 1953. su postojale tri glavne opcije: Jugoslaveni (opcija za koju su se većinski opredjeljivali muslimani), Srbi i Hrvati. Na svim narednim popisima: 1961, 1971., 1981., 1991., 2013. muslimani, odnosno Bošnjaci u BiH su se u skoro 100-postotnom procentu izjašnjavali kao (m)Muslimani, odnosno Bošnjaci, a ne nikako kao “Srbi muhamedanske vjere”, precizira Zvizdić.

Ono što bi moglo biti važno jeste odgovor na pitanje da li ovakvu Dodikovu retoriku i mržnju prema Bošnjacima podržavaju lideri opozicionih partija u bh. entitetu RS, prije svih Šarović i Borenović.

"I da li ovakvo Dodikovo barbarsko i necivilizacijsko divljanje u funkciji generisanja rigidnog i opasnog nacionalizma, prećutno podržava Vučić, koji se javno zalaže za “izgradnju najboljih odnosa s Bošnjacima”? Jasno je da Dodik vodi bosanke Srbe na koje ima utjecaj u pogrešnom smjeru i da im, umjesto izgradnje države BiH, međusobnog poštovanja i saradnje, nudi prevaziđeni etnocentristički i velikosrpski projekt, koji je vojno i moralno poražen i koji je u potpunoj suprotnosti s načelima razvoja modernog multietničkog društva. Jasno je da je društvo koje se razvija na necivilizacijskim vrijednostima koje su u sukobu s osnovnim ljudskim pravima i demokratskim slobodama, a koje uporno, nemoralno i neljudski propagira Dodik, osuđeno na izolaciju koja vodi ka nacionalizmu i rasizmu. 

Ali, bez obzira na moguće odgovore, činjenice su neumoljive, njih znaju Bošnjaci i treba da ih znaju svi koji žive i živjet će “dok je svijeta i vijeka” s Bošnjacima u multietničkoj Bosni i Hercegovini. BiH je bila i ostat će multietnička, građanska, antifašistička, demokratska i evropska država; 

Bošnjaci su autohtoni i ponosni narod proevropske orijentacije, s kulturnom posebnošću i izuzetnom tradicijom na koju mogu biti ponosni, a bošnjački identitet je trajno zacementiran u etničkom, političkom, duhovnom i kulturoliškom smislu, i nikakav Dodik i 'dodikovci' to nikada ne mogu promijeniti;  

Višenacionalno bh. društvo (a Bošnjaci, bosanski Srbi, bosanski Hrvati i ostali su temelj takvog bh. višenacionalnog društva), jednakopravnost naroda i građana i ljudska solidarnost je bila i ostat će, bez obzira na to šta o tome u ovome vremenu misli Dodik i 'dodikovci', temeljna povelja BiH;

Neće proći, niti sada niti bilo kada, Dodikov udruženi puduhvat s ciljem derogiranja Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. 

Ovo znaju Bošnjaci, a toga su svjesni i svi koji vole BiH i koji je poštuju kao suverenu i nezavisnu državu i u regionu i u Evropi i svijetu. 

Zato su ovakve Dodikove izjave koje su izraz šovinističke arogancije i bolesnog prezira prema svima koji ne misle kao on, samo labuđi pjev prevaziđenog političara i njegovog političkog projekta", napominje Zvizdić.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...