NOVI SNIMAK IZ SJEVERNE KOREJE ZAPANJIO STRUČNJAKE: "Šta je to na Kimovoj glavi?" (FOTO, VIDEO)

Kimovo zdravlje predmet je rasprava već godinama, jer bi njegova smrt podigla pitanje oko nasljedstva i stabilnosti te nuklearne sile.

  • Šareni svijet

  • 04. Avg. 2021  04. Avg. 2021

  • 1

Na stražnjoj strani glave Kim Jong-una (37) primjećena je tamna mrlja, ponekad prekrivena velikim flasterom, što je potaknulo još više špekulacija o njegovom narušenom zdravlju.

Mediji su prvi put to primijetili na vojnoj paradi krajem jula, a o zdravlju sjevernokorejskog tiranina priča se otkako je ranije ove godine vidno smršavio, a odijelo mu je počelo visiti s ramena.

U junu je državna televizija objavila neobičan prilog koji prikazuje muškarca kako govori da je Kim jako smršavio i da su svi počeli plakati kad su vidjeli njegove nove fotografije.

Budući da se Kimov imidž kultivira i oblikuje putem državnih medija, emitiranje ovakvog snimka bio je potez bez presedana, ali je služilo da probudi simpatije kod ljudi nakon velike krize koja je zahvatila državu zbog pandemije koronavirusa.

Kim se 11. jula sastao sa muzičarima i tada na njegovoj glavi nije bilo ničeg sličnog, piše "NK Daily".

I 2020. Kim se u javnosti pojavio s čudnim tamnim tragovima na potiljku. Stručnjaci su tada ustvrdili da se radi o mjestu uboda igle nakon operacije srca.

imageFoto: Str/AFP

imageFoto: Str/AFP

Kimovo zdravlje predmet je međunarodnih rasprava već godinama s obzirom na to da bi njegova smrt podigla pitanje oko nasljedstva i stabilnosti te nuklearne sile.

Naime, sjevernokorejski vođa u ovom trenutku nema jasnog nasljednika i situacija u toj zemlji po pitanju moći i odlučivanja mogla bi se dodatno zakomplicirati ako on umre ili iz nekog drugog razloga ne bude mogao obavljati svoju dužnost.

BBC piše da se smatra da Kimova sestra Kim Yo-jong nije kandidatkinja za preuzimanje vlasti te da bi se moglo dogoditi da će Sjevernu Koreju nakon Kim Jong-una prvi put u historiji voditi neko ko nije član porodice Kim.

Kim je poznat kao strastveni pušač, a oni koji ga prate, kažu da se sjevernokorejski diktator muči sa problemima koji potječu od njegove težine i stila života. Navodno alkoholna pića konzumira u velikim količinama, a čuveni su i izvještaji o njegovom neumjerenom konzumiranju - sira.

imageFoto: Str/AFP

Uposlenici obavještajne agencije Južne Koreje rekli su prošle godine poslanicima u južnokorejskom parlamentu da vjeruju da Kim teži 140 kilograma te da je od 2011. do danas svake godine dobivao, u prosjeku, po šest do sedam kilograma. Posljednje fotografije koje je objavila državna novinska agencija KCNA, pokazuju kako je izgubio, nagađa se, između 10 i 20 kilograma.

Kim je dosad, osim srca, operirao i cistu s gležnja, a BBC piše da se prethodno nagađalo da Kim boluje ili od dijabetesa ili od gihta.

Njegov otac Kim Jong-il i djed Kim Il-sung također su bili pretili i strastveni pušači, a obojica su umrla od srčanog udara.

(Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...