POLA ZEMLJE ISPRATILO GA JE PSOVKAMA: Ovako smo dočekali Valentina Inzka

Otišao je kako je i došao - korištenjem bonskih ovlasti.

  • Politika

  • 04. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 2

Pola zemlje ga je ispratilo psovkama, a pola smatra da je otišao "s obrazom" nakon što je uveo zakon o zabrani negiranja genocida. Valentin Inzko je 1. marta 2009. godine stupio na poziciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Odlaskom Miroslava Lajčaka sa pozicije visokog predstavnika, Inzko, tadašnji austrijski ambasador u Sloveniji slovio je za najozbiljnijeg kandidata za ovu poziciju, piše Oslobođenje.

Tada je rekao kako će mu biti drago vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, gdje je od 1996. do 1999. godine služio kao austrijski ambasador.

"Ako budem potvrđen i izabran, bit će mi drago vratiti se u čudesnu zemlju Bosnu, zemlju dobrih ljudi", izjavio je.

Kako je otišao, tako je i došao, korištenjem bonskih ovlasti. Međutim, tada nije nametao zakon, već je smijenio dva političara, Himzu Đonku, tadašnjeg policijskog komesara u HNK, i Radislava Jovičića, bivšeg načelnika Službe za operativnu podršku SIPA-e.

Kako je navedeno iz OHR-a, Đonko je smijenjen zbog instruisanja drugih osoba da upućuju fizičke prijetnje pripadnicima osoblja Ureda visokog predstavnika.Za Jovičića je navedeno da je djelujući van zakonskog lanca komande u okviru SIPA-e, koristio osoblje i resurse SIPA-e za vršenje aktivnosti praćenja međunarodnih zvaničnika, Ureda visokog predstavnika i njegovog osoblja.

Inzko je Đonku smijenio 8. juna 2009. godine, a Jovičića dva dana kasnije.

Malo je nedostajalo da Inzko uopšte ne dođe u BiH, s obziom da mu je protukandidat za poziciju visokog predstavnika bio Britanac Sir Emyr Jones Parry. Međutim, Evropa je smatrala da Parry nije u stanju odgovoriti zadatku budućeg visokog predstavnika. Postoje i glasine da se nije ni pojavio na intervjuu kojeg je trebao održati sa predstavnicima Evropske unije.

alt

Bivši i nesuđeni visoki predstavnik u BiH

Parry je od 2001. do 2003. godine bio ambasador Velike Britanije pri NATO savezu, od 2003. do 2007. godine stalni predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a, te osnivač i direktor Centra za političke i diplomatske studije iz Velike Britanije.

Pitanje da li bi on manje brinuo a više radio u Bosni i Hercegovini, za razliku od Inzka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...