NAUČNICI ZAPREPAŠTENI SNIMCIMA IZ SIBIRA: "Ovo se ne pamti, došlo je i do Sjevernog pola..."

Emisije od juna, prema procjenama "Copernicusa", programa EU za promatranje Zemlje, iznose više od 505 megatona ekvivalenta ugljendioksida.

  • Svijet

  • 05. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 2

Ljetni šumski požari već su prouzročili rekordne emisije ugljendioksida u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji, a sezona požara potrajat će još sedmicama, objavila je u srijedu europska agencija "Copernicus".

Stručnjaci strahuju da bi požari, izazvani vrućinama, mogli otopiti sibirski permafrost i osloboditi još više ugljika pohranjenog u smrznutoj tundri.

Ovogodišnji požari do sada su u Jakutiji progutali više od 4,2 miliona hektara, a dim je ove sedmice stigao sve do Sjevernog pola.

Emisije od juna, prema procjenama "Copernicusa", programa EU za promatranje Zemlje, iznose više od 505 megatona ekvivalenta ugljendioksida.

image Foto: Dimitar Dilkoff/AFP image Foto: Sputnik/Profimedia

To je već više od prošlogodišnjeg rekorda od ukupno 450 megatona za cijelu požarnu sezonu, rekao je naučnik "Copernicusa" Mark Parrington.

Jakutija se nalazi u sjeveroistočnom Sibiru i najveća je ruska regija poznata po tundri i oštrim zimama. Da je neovisna, bila bi osma najveća zemlja na svijetu.

Mada su šumski požari dio prirodnog šumskog ciklusa u tom području, naučnici su zaprepašteni razmjerama i intenzitetom požara posljednjih godina.

To se podudara s jakim zagrijavanjem Arktika, gdje prosječne temperature rastu više od tri puta brže nego u ostatku svijeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...