IZETBEGOVIĆEVE RIJEČI ODJEKNULE U REGIJI: "Takvih glasača ima tri puta više nego onih koji glasaju za HDZ, s Dodikom ne želim..."

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom ne želi da učestvuje na neformalnim sastancima koji bi se održavali izvan zvaničnih institucija BiH.

  • Politika

  • 06. Avg. 2021  06. Avg. 2021

  • 3

"Mi imamo svoje institucije, prije svega Parlament BiH, gdje možemo razgovarati o svemu. U BiH, osim ova tri naroda, postoji i četvrti, politički, koji je veoma izražen, posebno u Tuzli, i to su ljudi koji se ne žele na takav način u politici svrstavati. Njih imamo dva do tri puta više u odnosu na one koji glasaju za HDZ. Ali, cilj je da se sve podijeli na troje, s tim da se 60 posto probosanskih ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH zgura u bošnjačku kvotu od 33 odsto. Mi na logiku 2:1 nećemo pristati, niti na segregaciju BiH i reduciranje na tri konstitutivna naroda“, naveo je Izetbegović.

"Mi možemo ići samo naprijed. Možda će nam napraviti zastoj koji može trajati, ali će u tome svi da trpe, ponajviše oni koji izazovu takvu vrstu zastoja. Mi se borimo za multietničnu BiH, onako kako ju je Bog stvorio i kako funkcioniše hiljadu godina i samo je može biti više takve“, rekao je izetbegović, prenose srbijanski mediji.

Ocijenio je da se Dodik upustio u nešto u čemu nema šanse da pobijedi.

"Da li iko može zamisliti da će se zemlje koje garantuju Dejtonski mirovni sporazum, prije svega SAD, povući pred njim i SNSD-om ili da će se NATO povući iz BiH? Nadjačati ne može snage koje stoje na istini onoga što se dešavalo u BiH. Nezamislivo je da stanu na stranu koja glorifikuje ratne zločince. Može nas uvesti u krizu, ali pobijediti s time ne može", kaže Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...