EKSKLUZIVNO; "SB" U POSJEDU KOMPLETNE PRESUDE U PREDMETU "STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ": Donosimo imena SVIH PREDVODNIKA udruženog zločinačkog poduhvata (FOTO)

Nakon čitanja sažetka presude uslijedile su brojne reakcije, a najviše vremena je potrošeno na pitanje da li je ovom presudom dokazana krivica državnog vrha Srbije iz tog perioda.

  • Vijesti

  • 07. Avg. 2021  07. Avg. 2021

  • 0

Čelnici srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović u ponovljenom postupku pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) osuđeni su 30. juna ove godine na po 12 godina zatvora zbog odgovornosti za zločine počinjene nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u aprilu 1992. godine.

Osim toga, u sažetku presude navedeno je utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kojemu je cilj bio nasilno i trajno ukloniti nesrpsko stanovništvo za koji su Stanišić i Simatović znali, ali nije pronađeno dovoljno dokaza da su ga i pomagali.

"Raspravno vijeće uvjereno je da je barem od augusta 1991. postojao udruženi zločinački poduhvat. Uobičajena zločinačka svrha ovog poduhvata bila je nasilno i trajno uklanjanje većine nesrba s gore spomenutih područja vršenjem zločina za koje se terete u optužnici. Ovu zajedničku zločinačku svrhu dijelilo je određeno visoko političko, vojno i policijsko vodstvo u Srbiji, u srpskim autonomnim regijama Krajine i Slavonije, Baranje i zapadnog Srema te u Srpskoj Republici Bosni i Hercegovini, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku", navedeno je u sažetku presude pročitane 30. juna u Haškoj sudnici.

Nakon čitanja sažetka presude uslijedile su brojne reakcije, a najviše vremena je potrošeno na pitanje da li je ovom presudom dokazana krivica državnog vrha Srbije iz tog perioda. Budući da sažetak presude nije sadržavao imena već je u njemu samo navedeno da je "zajedničku zločinačku svrhu dijelilo određeno visoko političko, vojno i policijsko vodstvo u Srbiji, u srpskim autonomnim regijama Krajine i Slavonije, Baranje i zapadnog Srema te u Srpskoj Republici Bosni i Hercegovini", bilo je neophodno sačekati objavljivanje kompletne presude za preciznije zaključke.

Nakon više od mjesec dana, objavljena je kompletna presuda u predmetu Jovica Stanišić i Franko Simatović. Kompletna presuda koja je u posjedu "Slobodne Bosne" sadrži ukupno 300 stranica, a cijelo jedno poglavlje na više od 100 stranica nosi naslov “Udruženi zločinački poduhvat”.

U ovom poglavlju dobili smo i odgovor na pitanje o kojem se raspravljalo – da li je presudom utvrđena zločinačka uloga državnog vrha Srbije 90-ih godina.

U presudi je precizno navedeno sljedeće: "Pretresno vijeće zaključuje da je zajednički zločinački cilj dijelilo visoko političko, vojno i policijsko vodstvo u Srbiji, SAO Krajini, SAO Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu i Republici Srpskoj, sa glavnim članovima i ostalim, i koji su varirali u zavisnosti od područja i vremena izvršenja zločina, a to su: Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić (Badža), Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović Arkan."

/Isječak iz kompletne presude u predmetu Simatović i Stanišić/

(S. Begović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...