OŠTRA REAKCIJA MINISTRA LUČIĆA: "Ako vandalima smetaju hramovi i grobovi šta onda da očekuje srpski živalj..."

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić najoštrije osuđuje skrnavljenje Crkve Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Donjem Vukovskom u Kupresu u Federaciji BiH, gdje su vandali razbili prozore i potpuno srušili nadgrobno spomen-obilježje graditelja ove crkve prote Sime Popovića.

  • Društvo

  • 07. Avg. 2021  

  • 3

Ovo je već treći slučaj skrnavljenja ovog hrama, a da počinioci nikada nisu pronađeni i zato se preostali Srbi u Kupresu ne mogu osjećati bezbjedno na svojim vjekovnim ognjištima, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministar Lučić poziva sve nadležne institucije da odmah sprovedu, istraže i procesuiraju odgovorne za napad na pravoslavnu crkvu u Vukovskom. Ova crkva već je ranije skrnavljena 2017. i 2019. godine, a sagrađena je davne 1860. godine i proglašena je za nacionalni spomenik kulture.

- Ako vandalima smetaju hramovi i grobovi šta onda da očekuje srpski živalj na ovim prostorima i kakva se poruka šalje svima koji ovdje žive, ali i onima koji žele da se vrate u Kupres. Bezbjednost povratnika i njihove imovine je njihovo osnovno ljudsko pravo i nadležni moraju da ih adekvatno zaštite. Skrnavljenje pravoslavnih hramova je napad na srpsku duhovnost i tradiciju koji šalje lošu i tešku poruku srpskim povratnicima da u Kupresu nema mjesta za njih - poručio je Lučić.

Ministar Lučić najavljuje da će, uskoro i čim mu to obaveze dozvole, posjetiti srpske povratnike u Kupresu i obići ovaj hram kako bi im pružio i moralnu ali i svaku drugu vrstu podrške.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...