MILANKO ŠEKLER IZNIO NEVJEROVATNU STVAR: "Povećanje broja oboljelih NIJE zbog ljetovanja i okupljanja"

Virusolog i mikrobiolog ističe da su vakcine presudne u borbi protiv virusa

  • Regija

  • 07. Avg. 2021  

  • 1

Manifestacije sa okupljanjem velikog broja ljudi poput Exita, koji je posjetilo 200.000 ljudi, nisu utjecale na povećanje broja novoobolelih od virusa COVID-19, jer su se oni okupljali napolju uz poštovanje epidemioloških mjera, izjavio je danas virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta iz Kraljeva Milanko Šekler.

On je rekao da to pokazuje koliko je značajna vakcinacija i testiranje, što, kako je istakao, međutim, to dobrom djelu stanovništva još uvijek nije jasno.

Dodao je i da je mala vjerovatnoća i da su zarazu donijeli turisti kolji su se vratil sa ljetovanja.

"Oni su tamo bili na otvorenom, na plaži, a u Grčkoj i Turskoj se strogo poštuju mjere u restoranima, uz stalnu dezinfekciju ležaljki i suncobrana koji se koriste", podsjetio je Šekler.

Ocijenio je da će, međutim, početak školske godine biti trenutak kada se može očekivati drastičan skok broja zaraženih.

"Sada dijagnostikujemo oko 600 zaraženih dnevno i to usred toplote i visokog UV zračenja i prije perioda kada djeca kreću u školu, a odrasli se vraćaju na posao, gdje će svi da budu u zatvrenom. To je momenat koji će da pokrene novi skok broja zaraženih", rekao je Šekler.

On ističe da su vakcine presudne u borbi protiv virusa, jer on iako mutira i povećava prenosivost, izaziva sve slabiji patogeni efekat.

"Ja sam rekao da je to što se pojavila delta (soj) vrlo dobra vijest, jer je potvrđeno da ona ne izaziva veću smrtnost i težu kliničku sliku i patogenost. Ali, onaj koji se nije vakcinisao, nemoj da računa da ako se zarazio deltom da će to da bude blaže. Neće. Za njega neće. Njima je sasvim svejedno da li su se zarazili alfa ili delta virusom, oni će da prolaze kroz isti pakao", bio je izričit Šekler.

Ovaj stručnjak je uvjeren da obavezna vakcinacija djece kao uslov da mogu da pohadaju školu neće dati rezultat.

"Po meni je suludo očekivati da imaš odziv na vakcinaciju djece kad nema odziva roditelja te djece. Ako imate u dijelu populacije u koji spadaju roditelji te djece 25 posto vakcinisanih, kako očekujete da će obuhvat vakcinisanja djece od tih roditelja da bude veći. Čak i tamo gdje je jedan roditelj vakcinisan a drugi nije, neće biti efekta. Ako bude jedan posto vakcinisane djece, ja ću da častim", rekao je Šekler.

Dodao je da nema smisla u takvim okolnostima organizovati nastavu za svakog stotog učenika, a i da nema vremena za vakcinaciju učenika, jer da to počne odmah, tek sredinom septembra bi djeca bila zaštićena.

"Što se tiče polaska u školu, bilo bi jako važno da se koriste ovi lijepi dani i da provjetrenost učionica bude vrhiunska, a da prozori budu otvoreni i cijele noći. Posljednji radovi pokauzuju da to daje nevjerovatne efekte", rekao je ovaj stručnjak.

Šekler je ocijenio da bi u ugostiteljskim objektima mogao da se primjeni sistem kao i na velikim manifestacijama.

"To znači da kafa može da se popije šamo uz potvrdu o vakcinisanju, preležanom virusu ili negativan test i uz poštovanje pravila o ograničenju broja gostiju i provjetravanje restorana", rekao je Šekler.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...