PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ: Sad je jasno zbog čega bi general Milomir Savčić mogao završiti iza rešetaka…

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić će u ponedjeljak na ročište u Sud BIH, potvrdio je to njegov advokat Miodrag Stojanović.

  • Mini market

  • 08. Avg. 2021  

  • 1

Tužilaštvo smatra da je u posljednjim medijskim istupima, general Savčić prekršio mjere zabrane, jer je, kako navode, govorio o ratnim zbivanjima i da će zbog toga zatražiti pritvor.

„General Milomir Savčić nije ništa prekršio, poziv za ročište je stigao u petak, ali i dalje nije jasno zbog čega“, kazao je za ATV njegov advokat Miodrag Stojanović.

"Ovdje se postavlja vrlo, vrlo ozbiljno profesionalno, pravno, a ja bih rekao i političko pitanje, a to je komentarisanje da li je na prostoru Srebrenice, bilo ili nije bilo genocida, kao pravne kvalifikacije radnje koji su nesumnjivi zločin? I u smislu da li je to kršenje mjera i prema mjerama koje su konkretno izrečene  generalu Savčiću ili prema mjerama koje iziskuju izmjene Krivičnog zakona koje je nametnuo Inzko. To je jedno vrlo ozbiljno pitanje i time ćemo se najvjerovatnije baviti u ponedjeljak", rekao je Miodrag Stojanović, advokat.

Na meti Tužilaštva BiH našao se i sam Stojanović. U tužilačkom prijedlogu navodi se da je upravo Stojanović u medijskim istupima i komentarisanju pojedinih svjedočenja predstavljao generala Savčića i tim, kako navode, prekršio mjere zabrane.

"Kroz moje riječi dovelo se do kršenja mjera, jer eto ja kršim mjere, jer komentarišem predmet, jer to govorim u ime generala Savčića, pa je i to osnov da se tako nešto može podvesti pod kršenje mjera, a time i predlaganje i odobravanje mjere pritvora", dodaje Stojanović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske Milorad Kojić kaže da se pravosudnoj BH tiraniji mora stati u kraj.

"Vi želite da nekome odredite pritvor zato što je komentarisao događaje iz proteklog rata koji apsolutno nemaju veze sa optužnicom. To je nasilje, to je tiranija i nad pravom i nad normama koje važe ovdje, ali i nad pojedincima. Mislim da se sa takvom praksom mora prekinuti", kazao je Kojić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...