KUSTURICA VEĆI SRBIN OD VUČIĆA: „Mislio sam, ako Handke dobije Nobelovu nagradu, nikada ne bismo smjeli da priznamo Kosovo“

"Ja sam u jednom trenutku pomislio: ako on dobije Nobelovu nagradu, jedino što mi ne smijemo nikad da uradimo je da priznamo Kosovo", kaže Emir Kusturica za Sputnjik povodom svoje knjige "Autobiografija o Handkeu".

  • Mini market

  • 08. Avg. 2021  

  • 8

Na pitanje da li se može govoriti o izvijesnoj sličnosti s austrijskim piscem, bivši Sarajlija kratko odgovara:

"Ja više ličim na Hajduk Veljka".

"Mislim da je Handke po svom psihološkom profilu i po svojoj moralnosti čovjek koji u svakom pogledu zavređuje mnogo, ne samo moju knjigu. A ona je ispresijecana mojim putovanjem i boravkom u Stockholmu, sa fiksacijom koja je simbolički predstavila Handkeov život. Zamišljao sam ga kao čovjeka koji prelazi one zategnute sajle kao maestro ekvilibrijum, kao nekog ko - u vrijeme kad ne možemo da ga nađemo telefonom ili preko drugih - zapravo nastupa u fraku i sa letvom kojom održava ravnotežu. Njegov život izvan literature bio je hod po žici, budući da je ostao hrišćnin koji se na našem slučaju pokazao kao neko ko je u stanju da se žrtvuje za pravdoljublje. Međutim, u Handkeovom slučaju bogatstvo i raspon njegovog eksperimenta je tema moje knjige i utoliko sam pomislio da bi najbolje bilo da se zove 'Autobiografija o Handkeu', iako postoji čuvena 'Autobiografija o drugima'", kaže Kustirica.

"On nikad nije dozvoljavao da ga proguta tržište, nikad nije činio ustupke tržištu ali vidite kako uspeva ta jedinstvena sudbina da privuče na sebe pažnju: čak i ako znamo da je bio na našoj, srpskoj strani, on je ipak dobio Nobelovu nagradu. Handke je hodočasnik, u mojoj knjizi on se zove Petar apostol speleolog. Zato što apostolski djeluje, ali to djelovanje nije smješteno između velikih događaja i tema. To je pisac koji je od splitskog čistača cipela pravio sveca, a od svoje posjete Skoplju kad je vidio one brojne kape – napravio je čitavu simfoniju. Handke nam je ukazao na taj zanemareni svijet i, kako je sam rekao na dodjeli Nobelove nagrade, na to da je ushićenje najveća ljudska moć", dodaje Kusturica.

"U Stockholmu se dogodila pobjeda, velika, jer je nagrada dokaz nevinosti njegove duše. Iako je konzervativni hrišćanin, Handke je mnogo eksperimentalniji od Bernharta kojeg slavi druga Srbija, a koji je dobar zato što izvodi dokaze da u zabitima Austrije još uvijek postoje nacisti. Handke je govorio mnogo univerzalnijim jezikom pa je tako nelogično da nije postao guru druge Srbije nego neko drugi koji je očigledno programski fokusiran na to da se dokaže da su Aleksinac i Jagodina jednako što i Albah ili neka druga zabit u kojoj se razvija fašizam. Ako postoji slobodan čovjek danas to je Peter Handke", kazao je bivši Sarajlija Emir Kusturica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...