SAD JE SVE JASNO: Kako Srbija postepeno preuzima cijelu vojnu industriju Republike Srpske!?

Još jedna od kompanija vojne industrije u RS-u s kojom Srbija sarađuje je "Orao" iz Bijeljine, u većinskom vlasništvu Vlade RS-a.

  • Ekonomija

  • 09. Avg. 2021  09. Avg. 2021

  • 1

Srbija je zainteresirana za preuzimanje Zrakoplovnog zavoda Kosmos iz Banje Luke, potvrdio je za Radio Slobodna Europa (RSE) Dušan Vještica, direktor te kompanije iz sektora vojne industrije Republike Srpske.

To bi u posljednjih pet godina bila druga od ukupno četiri kompanije namjenske industrije RS koja bi bila integrirana u vojnu proizvodnju Srbije.

Dušan Vještica navodi da Srbija, osim s kompanijom koju on vodi, želi strateško partnerstvo i s cijelom vojnom industrijom RS.

“To je šira priča. O budućem vlasništvu u 'Kosmosu' ne pregovara kompanija, već izravno dvije vlade. A hoće li je preuzeti 'Yugoimport SDPR' ili izravno država Srbija, to je druga priča”, kaže Vještica.

Beogradski "Yugoimport SDPR", koji objedinjava srpsku vojnu industriju, najveći je izvoznik i uvoznik naoružanja i opreme.

Izgubili su lokalni značaj

Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda, kaže za RSE da su "Kosmos" i proizvođač vojne optike "Zrak" iz Teslića u BiH, koji je od 2017. u većinskom vlasništvu vlade Srbije (51 posto Srbija, 49 posto RS), prije 30 godina izgubili lokalni značaj, ali su danas za Srbiju važni u modernizaciji vojske i značajnijem obnavljanju izvoza, posebno prema tradicionalnim partnerima iz doba Jugoslavije, na sjeveru Afrike.

“Riječ je o novcu. Beograd računa da će mu se to isplatiti i djeluje pragmatično”, objasnio je Radić.

Proizvodi "Kosmosa", bivšeg lidera u remontu radarskih i raketnih sistema, koji su i u srpskom Ratnom zrakoplovstvu, danas nisu traženi u matičnoj državi BiH.

Nakon dugova iz restrukturiranja od 12,5 miliona eura, "Kosmos" je od sredine ove decenije obavio nekoliko većih poslova za srpsku vojnu industriju i preživio.

Prema podacima te banjalučke kompanije, "Kosmos" gotovo 50 posto prihoda ostvaruje kroz saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije.

Prije tri godine, potpisali su ugovor o remontu raketnih sistema, vrijedan dva miliona eura, prošle godine zajednički je realiziran posao vrijedan 1,1 milion eura, a odvija se i drugi, vrijedan 1,15 milona eura. Direktor Vještica kaže da u posljednjih pet godina posluju pozitivno.

Ostvaruju političke ciljeve

Još jedna od kompanija vojne industrije u RS s kojom Srbija surađuje je "Orao" iz Bijeljine, u većinskom vlasništvu Vlade RS.

Nakon što je s tom kompanijom u februaru u Beogradu potpisan ugovor vrijedan 3,7 miliona eura o remontu motora u lovcima Orao i školsko-borbenim zrakoplovima Super Galeb-G4 srpskog Ratnog zrakoplovstva, Nebojša Stefanović, ministar odbrane Srbije, posjetio je "Orao" i "Kosmos" i najavio nove poslove.

Enes Bećirbašić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH, rekao je za RSE da je zajednički posao u obostranom interesu, ali da ima određene rezerve.

“Neki političari u regiji koriste vojnu industrije kao način za ostvarivanje nekih svojih političkih ciljeva. To je opasno. U tom kontekstu, ulaženje Srbije u vlasničke odnose u dijelove namjenske industrije u BiH može imati takav prizvuk, posebno kada slušamo političare koji su na vrlo visokim pozicijama, a koji imaju vrlo neprimjerene komentare ako želimo biti dobri susjedi”, naveo je Bećirbašić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...