PRAVNI EKSPERT IZ ISTOČNOG SARAJEVA OHLADIO DODIKA: "Plašim se da zbog Inzkove odluke dolazimo u jedno vrzino kolo, u kome je..."

Na pitanje ima li bh. entitet Republika Srpska pravo da poništi pravni značaj nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, odgovorio je za "Glas Srpske" profesor Radomir Lukić.

  • Mini market

  • 09. Avg. 2021  09. Avg. 2021

  • 4

Profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu i ekspert za ustavno pravo Radomir Lukić objašnjava da termin nulifikacija znači poništenje, odnosno oduzimanje pravnog značaja nekom pravnom aktu od momenta njegovog nastanka i dovođenje do situacije kao da praktično nikada nije ni postojao.

- U BiH je taj problem mnogo složeniji. Kada se govori o nulifikaciji, organ federalne jedinice ne može da izvrši nulifikaciju pravnog akta saveznog organa. On jedino može da traži njegovo ukidanje ili poništenje od nadležnog organa, a nadležni organi su ili zakonodavac, što je starije rješenje, ili Ustavni sud, što je novije rješenje. Međutim, kada je u pitanju BiH, kao pravni institut pojavljuje se visoki predstavnik, koji očigledno sebe smatra nadležnim organom tako da se plašim da dolazimo u jedno vrzino kolo u kome je sila iznad prava - kaže Lukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...