ZLATKO MILETIĆ VRLO DIREKTNO: "Tužiteljstvo je već protiv Dodika trebalo da pokrene istražne radnje"

Komentarišući rekacije političara, naveo je da je Plenković mnogo umjereniji od Milanovića u tim izjavama.

  • Mini market

  • 09. Avg. 2021  09. Avg. 2021

  • 1

Delegat u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić, komentarišući najave Tužilaštva BiH o pokretanju krivičnih postupaka protiv generala Republike Hrvatske, kazao je da ne vidi razlog da se političari posebno uzbuđuju zbog toga.

“Tužiteljstvo BiH, smatram, nije ni stvarno ni mjesno nadležno za taj predmet s obzirom na to da se ta akcija izvodila na području Hrvatske. Tužiteljstvo BiH, ukoliko je došlo do saznanja da su i tom prilikom počinjena kaznena djela kad su u pitanju ratni zločini, ono ima pravo, s aspekta međunarodne krivične pravne pomoći, taj predmet ili dio tih predmeta dostaviti Tužiteljstvu Republike Hrvatske, a ono će u konačnici donijeti odluku”, kazao je Miletić.

Civilizacijsko pitanje

Komentarišući reakcije političara, naveo je da je Plenković mnogo umjereniji od Milanovića u izjavama.

“Zašto to radi Milanović, ne znam. Njegova retorika je krajnje desničarska. Posebnu pažnju privlači da on sve radi suprotno odnosima s BiH i narušava ih”, istaknuo je.

Govoreći o “Inzkovom zakonu”, kazao je da su političari iz Republike Srpske, uključujući i opoziciju, vrlo licemjerni po pitanju tog zakona.

“Inzko ništa 12 godina osim tog zakona nije radio u BiH. Suština te priče je da oni tvrde da domaće institucije nisu imale priliku da riješe to pitanje. To nije tačno. Inicijativa je u najmanje dva navrata u zadnjih godinu i po dana bila u Domu naroda. Oni su je glat odbili, što znači da ljudi neće da razgovaraju o tome. Oni pokušavaju da taj zakon spinuju na način da je neko rekao da je Republika Srpska genocidna, da je srpski narod genocidan itd. Da će se ukinuti Republika Srpska i šta sve ne. To su sve neistine”, kazao je Miletić.

Taj zakon se, dodao je, odnosi na sve narode u BiH i na sve zločine koje su napravili Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

“To je pitanje etičko, civilizacijsko, moralno, a u konačnici i pravno i nadam se da će poštovati odluku Inzka”, naveo je.

Postoji sistem odgovornosti, rekao je, dodavši:

“Ako uzmete poglavlje 16 Kaznenog zakona BiH, tamo se nalaze protiv integriteta BiH, jedno od takvih kaznenih djela je rušenje ustavnog poretka BiH i to je već Milorad Dodik svojim prijetnjama uradio. Tužiteljstvo bi u kontekstu člana ili članka 156 već trebalo protiv njega da pokrene istražne radnje u smislu dokazivanja tog djela.”

Plaćenost tužitelja

Naveo je da je osnovni problem ove zemlje kriminal, a ne nacionalizam.

“Jer, da su državne institucije i Tužiteljstvo radili svoj posao, oni bi do sada davno bili u zatvoru i ne bismo slušali zveckanje oružjem i njihove prijetnje ratom, već bi bili tamo gdje im je mjesto“, kazao je.

Istaknuo je da su tužioci BiH bolje plaćeni od državnih parlamentaraca.

“Već dvije godine od glavne tužiteljice čekam odgovor. Tražio sam spisak da nam dostavi za tu kalendarsku godinu – koliko je ko od njih obradio predmeta. Imam informacije da od dana formiranja Tužiteljstva, imate tužitelja koji rade skoro 20 godina, a da nikad nisu uradili ništa, za razliku od nekih drugih, koji su preopterećeni i 15 predmeta urade godišnje. Zamislite koja je to razlika u samom Tužiteljstvu”, zaključio je Miletić za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...