IZ KABINETA DENISA ZVIZDIĆA ODGOVORILI: Evo kada bi trebao biti održan sastanak članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH s Christianom Schmidtom

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt zvanično je 1. augusta preuzeo mandat.

  • Vijesti

  • 09. Avg. 2021  09. Avg. 2021

  • 0

Sastanak članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom trebao bi biti održan početkom septembra, rečeno je za Fenu u Kabinetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića.

Predsjedavajući Doma naroda državnog Parlamenta Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju da je sastanak članova kolegija oba doma PSBiH sa Schmidtom trebao biti održan sutra, ali kako je kazao, neki su na odmoru, neki se ne mogu odazvati tako da je sastanak odgođen.

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt 1. augusta je zvanično preuzeo mandat.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH. Ruska Federacija se nije složila s tom odlukom.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini uspostavljena je u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski mirovni sporazum), dogovorenim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Daytonu.

Ured visokog predstavnika (OHR) ima ovlaštenja za “konačnu interpretaciju” Sporazuma o civilnom provođenju mirovnog rješenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...