DODIKOVO VRIJEME JE PROŠLO: Na redu je američko-njemačka ofanziva koja nikako ne trpi negatore genocida, bili oni emotivci Bakirovi ili ne!

Stručna i akademska javnost u Bosni i Hercegovini danima pokušava iznaći zakonska rješenja kako bi se na miran način zaustavio rušilački pohod Milorada Dodika, koji je prevršio svaku mjeru, a uvredama ponizio cijeli jedan narod.

  • Politika

  • 09. Avg. 2021  09. Avg. 2021

  • 5

No, umjesto da se prikloni takvim pokušajima i preko Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH, zatraži od Ustavnog suda sankcioniranje Dodika, Bakir Izetbegović, lider SDA, jučer je pokazao da nema odlučnost i dobre namjere.

Naime, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, komentirajući aktuelnu političku situaciju, u Sarajevu je iznio i svoje mišljenje o tome postoji li mogućnost da se Milorad Dodik sastane s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

- Mislim da hoće, jer Dodik tako krene emotivno, kaže teške i preteške riječi pa onda aterira i tako ko zna koji put - istaknuo je Izetbegović.

Dodik emotivac, eto kako Bakir vidi njegovo divljanje i vrijeđanje naroda, bojkot institucija i sve ono što nas miljama udaljava od EU puta, ali i mira i stabilnosti. Zar je realno da bi Izetbegović ponovio greške, jer i sam u izjavi kaže "nije mu prvi put". Zbog čega, onda, čitati knjigu kojoj znate kraj? Koji to emotivac jedan narod nazove podaničkim, koji to emotivac narod nazove konvertitima i ko zna šta sve ne? 

Odgovor je vrlo jednostavan. Izetbegović, ipak, prije države stavlja vlast. U ovom trenutku najvažnije je zadržati se na vlasti pa makar i država propala.

"Dakle, ja mislim da će se u Bosni i Hercegovini, kao nakon velikog zemljotresa, događati ti mali potresi, da će se polako to sve slijegati, nadolaziti. Da ćemo mi ovdje napraviti normalnu zemlju. Ne znam hoće li u tome učestvovati Milorad Dodik. Mislim da je prešao mjeru. Ali, ako se vrati u dobroj mjeri na one pozicije od prije 10-15 godina, mogao bi biti jedan od onih koji će napraviti društvo gdje mu omladina ne odlazi. Gdje penzioneri se ne boje budućnosti i niskih penzija - rekao je Izetbegović.

Treba li lidera SDA napomenuti da 30 godina čekamo tu normalnu zemlju. I država BiH će sigurno to jednog dana postati. Ali je jasno ona može biti moderna evropska zemlja samo bez Dodika, Izetbegovića i Čovića! Sve dok nam vlast kroje oni koji truju narod nacionalističkim, pa u posljednje vrijeme i fašističkim izjavama (Dodik o Bošnjacima), nama nema naprijed!

Izetbegović je postao prijetnja i za same Bošnjake, jer neustavno ponašanje pokušavati objašnjavati može samo onaj ko mnogo nema u glavi. Sve što smo trebali, vidjeli smo za ove tri decenije od vladajućih SDA, HDZ-a i SNSD-a. Pozivati nekoga da se vrati na tvorničke postavke može značiti samo jedno - da ćemo opet naredne tri decenije tavoriti u kriminalu, nepotizmu i neperspektivni.

Jer, vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad!

Zato čudi Izetbegovićevo pojašnjenje da čeka da Dodik aterira!? Ne znam kako, da li da ga stranci opet na transporterima u Banjoj Luci provedu do skupštinskih klupa? Ta su vremena prošla, a Dodik dosegao nivo ludila iz kojeg nema povratka.

Zato, bio emotivac ili ne, Dodikovo vrijeme je prošlo, a i drugih pojedinaca koji nas u torovima drže decenijama.

Vrijeme je za nove ljude i bolju budućnost, vremena za čekanje više nema. Na redu je američko-njemačka ofanziva, koja nikako ne trpi negatore genocida, bili oni emotivni ili ne!

Patria

Piše: A. Čorbo-Zećo

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...