HITAN SASTANAK VRHA AMERIČKE VLASTI: Zbog najveće obavještajne misterije i bolesti koja je pogodila brojne diplomate i špijune... (VIDEO)

Neki zvaničnici sumnjaju da je, uz Rusiju, za neke napade možda odgovoran i Iran, ali je fokus i na Kubi, Kini i drugim nacijama.

  • Svijet

  • 09. Avg. 2021  10. Avg. 2021

  • 1

Glavni saradnici američkog predsjednika Joe Bidena okupili su se u petak sastanku povodom misterizone bolesti koja je nazvana Havana sindrom. Riječ je o bolesti koja je pogodila brojne američke diplomate, špijune i članove njihovih porodica. Na ovom sastanku predstavljen je izvještaj o svemu, a SAD se i dalje bore da pronađe dokaze koji bi potvrdili vodeću teoriju da ruski agenti stoje iza svega, tako što prokreću mikrotalasne napade, piše New York Times, prenosi Nova.rs.

Sastanak je sazvala direktorka nacionalne obaveštajne službe Avril D. Haines. Svrha sastanka bila je procena istraga i napora za liječenje žrtava takozvanog Havanskog sindroma. Ova bolest obuhvata – neobjašnjive glavobolje, vrtoglavice i gubitka pamćenja o kojima su izvještavali brojni zvaničnici State Departmenta, zaposleni CIA-e i njihove porodice.

Dok Biden gotovo ništa nije javno govorio o ovome, Vijeće za nacionalnu bezbjednost započelo je hitne napore da bi riješilo to pitanje, a sada na tome rade dvije odvojene grupe. Jedna koja istražuje uzrok i koju vodi CIA. i druga koja ja fokusirana na pronalaženju komercijalne tehnologije koja bi mogla da otkrije ili blokira napade.

Temu sastanka Zajedničkog vijeća obevještajne zajednice u petak, potvrdio je u nedelju Timothy Barrett, pomoćnik direktora nacionalne obavještajne službe za strateške komunikacije, prenosi New York Times.

"Ovo je glavni prioritet obavještajne zajednice", rekao je, "i podržavamo napore da se dobiju odgovori, da se brine o ljudima i spriječe budući incidenti".

Sjednica visokog ranga bila je pokazatelj koliko su napadi koji datiraju od 2016. godine, iz medicinske misterije prerasli u hitno pitanje nacionalne bezbjednosti. Zvaničnici Bidenove administracije kažu da su bili šokirani koliko je neorganizovan odgovor vlade u posljednje četiri godine, djelimično zato što nije bilo centralnog načina da odjeljenja razmjenjuju izvještaje o epizodama.

Studija Nacionalne akademije nauka sprovedena u decembru 2020. godine, zaključila je da su najvjerovatnije uzrok bili mikrotalasni napadi, ali zvaničnici Bidenove administracije kažu da grupa nema pristup tajnim podacima.

Ubrzo po preuzimanju dužnosti, savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bidenovoj administraciji, Jake Sullivan, imenovao je višeg direktora Vijeća sigurnosti za obavještajne poslove kako bi organizovao međuvladin odgovor, a vanjski stručnjaci sa sigurnosnim dozvolama pozvani su da započnu nove studije.

Na sastanku u petak, stručne grupe su izvijestile da je ostala vodeća teorija da su mikrotalasni zraci, usmjereni prema vladinim zgradama i rezidencijama, bilo kao dio špijunaže ili kao namjeran pokušaj da se američki zvaničnici iznemognu, nevidljivo oružje kojem je teško ući u trag.

Administracija, međutim, osjeća pristiak da pokaže da aktivno traži izvor onoga što se još uvek naziva "abnormalnim zdravstvenim incidentima", nakon što se nekoliko ljudi, počevši od Trumpove administracije, žalilo da su njihovi računi odbačeni i da je medicinska pomoć bila spora.

State Department je posebno žarište nezadovoljstva, posebno posljednjih mjeseci, jer je Beč postao najnoviji centar gdje su prijavljeni ovi simptomi. Neki zvaničnici su oklijevali da zauzmu mjesta na mjestima gdje su epizode prijavljene ili da dovedu svoje porodice, jer su neki od sumnjivih napada bili usmjereni na prebivališta.

U četvrtak je američki državni sekretar Anthony Blinken rekao u pismu zaposlenima u State Departmentu da je "od mnogih čuo za rastuću zabrinutost zbog neobjašnjivih zdravstvenih incidenata koji su zadesili zaposlene u američkoj vladi i njihove porodice".

On je rekao da je "ovo glavni prioritet za njega, State Department i zvaničnike američke vlade", prenosi New York Times.

Neki zvaničnici sumnjaju da je uz Rusiju, za neke napade možda odgovoran i Iran, ali je također fokus i na Kubi, Kini i drugim nacijama.

Misteriju je uvećala i činjenica da su se neki napadi dogodili na ruskom i kineskom tlu, uključujući i protiv CIA u Moskvi prije četiri godine i protiv zvaničnika State Departmenta u Kini 2018. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...