ŠTA SE DOGODILO NA MARSU: NASA-ini stručnjaci pokušavaju odgonetnuti gdje je nestao kamen koji je rover pokupio sa površine

Svemirski inženjeri ulažu velike napore da otkriju šta je pošlo po zlu kada je NASA-in rover Perseverance pokušao prikupiti prvu kamenu jezgru na Marsu.

  • HiTec

  • 10. Avg. 2021  10. Avg. 2021

  • 2

Činilo se da mehanizmi robota funkcioniraju savršeno, ali kada su pregledali metalnu cijev za koju se očekivalo da sadrži uzorak, ustanovljeno je da je - prazna, piše BBC.

Članovi misije smatraju da bi za to mogla biti kriva određena svojstva ciljanog kamena. Očekuju da bi zagonetka trebala biti riješena analizom fotografija i daljinskim mjerenjima.

- Prve procjene govore da je cijev bila prazna vjerojatno zato što kamenje na Marsu nije imalo očekivana svojstva, a manje je vjerovatno da je došlo do hardverskog problema sa sistemom uzorkovanja - izjavila je Jennifer Trosper, voditeljica projekta za Perseverance u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon u Kaliforniji.

- U idućih nekoliko dana misija će uložiti vrijeme na analizu podataka koje imamo, a također će prikupiti i neke dodatne dijagnostičke podatke za razumijevanje temeljnog uzroka prazne cijevi - rekla je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...