"SB" NA POTPISIVANJU VAŽNOG UGOVORA: Publika će moći uživati u sadržajima 27. Sarajevo Film Festivala i na najprestižnijoj lokaciji, ovo su detalji... (FOTO)

Publika će tako u sadržajima 27. Sarajevo Film Festivala moći uživati i na najprestižnijoj lokaciji, u samoj starogradskoj jezgri i neposrednoj blizini brojnih kulturno-historijskih znamenitosti, počevši od same Vijećnice, Baščaršije i drugih.

  • Kultura

  • 10. Avg. 2021  10. Avg. 2021

  • 0

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra potpisali su danas ugovor o saradnji na realizaciji projekta Ljetno kino Stari Grad.

Na ovaj način općina Stari Grad dobija prvu zvaničnu festivalsku lokaciju, i to na višenamjenskom trgu prekoputa Vijećnice, gdje je danas potpisan ugovor i prikazan izgled budućeg kina.

Publika će tako u sadržajima 27. Sarajevo Film Festivala moći uživati i na najprestižnijoj lokaciji, u samoj starogradskoj jezgri i neposrednoj blizini brojnih kulturno-historijskih znamenitosti, počevši od same Vijećnice, Baščaršije i drugih.

U Ljetnom kinu Stari Grad prikazivat će se najpopularniji filmovi, a projekcije će početi u petak, 13. augusta, u 21.15 sati filmom "Deset u pola" oskarovca Danisa Tanovića, koji otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival.

Višenamjenski trg zvanično je sagrađen i otvoren u martu prošle godine, a događaji poput ovoga, pozicioniraju ga među prepoznatljive lokacije za održavanje najznačajnijih gradskih događaja. Kako je prilikom potpisivanja istaknuo načelnik Hadžibajrić, puno prije izgradnje samog trga on i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra imali su ideju da jednog dana ovdje bude festivalska lokacija.

“Još prije četiri-pet godina, gospodin Purivatra i ja razgovarali smo o budućem izgledu ove lokacije i kreiranju kina na otvorenom, poziciji platna, stolica i svega ostalog potrebnog za prikazivanje jedne kinopredstave. Zbog pandemije koronavirusa, tek ove godine možemo ostvariti tu ideju i zaista sam sretan zbog toga što ćemo građanima i turistima ponuditi nevjerovatan doživljaj Sarajevo Film Festivala na ovakvoj lokaciji“, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da postoji zamisao da se projekcije nastave i poslije Sarajevo Film Festivala kako bi bio iskorišten puni potencijal lokacije. “Veliko mi je zadovoljstvo što se danas ovaj trg koristi za ono za šta je oduvijek i bio planiran. Gospodinu Purivatri želim uspješan početak Festivala 2021. godine i pozivam građane da uživaju u Ljetnom kinu Stari Grad“, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Direktor Purivatra istaknuo je da je Sarajevo Film Festival već 20 godina "stanovnik" općine Stari Grad, jer se u ovoj općini nalazi Direkcija Festivala.

“U proteklih nekoliko godina razgovarali smo o unapređenju saradnje i kada smo sinoć postavljali mobilijar na ovu novu festivalsku lokaciju, bili smo jako uzbuđeni i sretni. Mislim da dobijamo najzanimljiviju lokaciju, lokaciju koja će zaisigurno biti najviše promovisana u Sarajevu, a to je Otvoreno kino Stari Grad u blizini prepoznatljive Vijećnice, što jako puno znači”, kazao je Purivatra.

Osim najpopularnijih filmova, u Ljetnom kinu Stari Grad planirani su i drugi sadržaji.

“Zanimljivo je da ćemo ovdje imati i predstavljati goste koji će nam dolaziti u Sarajevo. U jednom novom ambijentu predstavljamo Sarajevo Film Festival na isti način kako će biti predstavljen na drugim lokacijama. Vjerujem da će lokalna sredina, stanovnici Starog Grada, ali i brojni turisti, doći i uživati u ovom fascinantnom prizoru, gdje imamo veliku sliku, ali isto tako pozadinu koja pokazuje ono najljepše što grad Sarajevo ima”, poručio je Purivatra.

Općina Stari Grad finansijski je pomogla pokretanje Ljetnog kina Stari Grad te osigurala lokaciju i potrebnu infrastrukturu. Ljetno kino Stari Grad ima kapacitet od 250 mjesta, a prema riječima organizatora, vlada veliko interesovanje publike za projekcije na ovoj lokaciji.

Ulaznice za sve projekcije su u prodaji ONLINE i u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24).

  1. Sarajevo Film Festival održavat će se od 13. do 20. augusta 2021.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...