VUČIĆEV I DODIKOV PRIJATELJ U CENTRU PAŽNJE: Biden ga je nazvao nasilnikom, a on mu je danas odgovorio na bizaran način

Mađarski premijer Viktor Orban, istaknuti glas desnice u srednjoj Europi, uzvratio je američkom predsjedniku Joeu Bidenu zbog njegove primjedbe na predizbornu kampanju koja je mađarskog vođu svrstala u autokratske moćnike, poput bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, piše "Fox News".

  • Svijet

  • 10. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 2

U jednom obraćanju biračima 2020. godine Biden je tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa optužio da se druži sa "svim nasilnicima svijeta". "Pogledajte što se događa od Bjelorusije do Poljske i Mađarske, uspon totalitarnih režima u svijetu. A naš predsjednik podržava sve te nasilnike", izjavio je Biden.

Bidenov protivkandidat na predsjedničkim izborima 2020. godine, Donald Trump, bio je prilično blizak s Orbanom. Lijevo orijentirana think tank organizacija Brookings Institution tvrdila je da je Trumpovo ugošćavanje poljskog predsjednika Andrzeja Dude pomoglo njegovoj kandidaturi na izborima protiv lijevo orijentiranog gradonačelnika Varšave.

Orban je bio prvi europski lider koji je podržao Trumpovu kandidaturu na izborima 2020., dok je Trump pohvalio Orbanovu politiku granične sigurnosti i protivterorizma, kao i nastojanja da zaštiti i pomogne kršćanskim zajednicama u cijelom svijetu. Mađarski premijer rekao je prošlog četvrtka u emisiji Tucker Carlson Tonight da Biden ima ograničeno znanje o njegovoj zemlji, stoga ne može razumjeti o čemu govori kad iznosi takve primjedbe.

Orban: Biden očito ništa ne shvaća

"Neko ko ne govori naš jezik i ima vrlo ograničeno znanje o Mađarskoj, čak i o posljednjih nekoliko desetljeća, ne shvaćajući očito ništa, ne može imati takvo mišljenje. Znate, to je samo po sebi osobna uvreda za sve Mađare", rekao je Orban.

Mađarski premijer govorio je i o širem političkom pitanju, prema kojem lijevi političari, poput Bidena, ne mogu dokučiti nacionalističku ili konzervativnu alternativnu ideologiju, nazivajući Mađarsku "uspješnom pričom".

"Zapadni liberali ne mogu prihvatiti da unutar zapadne civilizacije postoji konzervativna nacionalna alternativa koja je uspješnija u svakodnevnom životu, na njihovoj razini - liberalnoj. To je razlog zašto nas kritiziraju. Bore se za sebe, a ne protiv nas. Ali mi smo primjer da zemlja koja se temelji na tradicionalnim vrijednostima, na nacionalnom identitetu, na tradiciji kršćanstva, može biti uspješna, ponekad i uspješnija nego ljevičarsko-liberalna vlada", ustvrdio je Orban za Fox News.

Orban je rekao da Biden i Demokratska stranka ne mogu prihvatiti uspjeh koji je Mađarska postigla u zaštiti svojih granica prema Srbiji i Hrvatskoj.

U američkom Kongresu nekoliko vodećih demokrata također je kritiziralo Orbana zbog navodne ksenofobične retorike i neprihvatljive bliskosti s Rusijom. Zato se, sada već bivši, kongresnik Eliot Engel iz New Yorka, bivši predsjednik odbora za vanjske poslove, pridružio kongresnici Marcy Kaptur iz Ohia u pokušajima da uvjeri Trumpa da ne ugosti Orbana prošle godine.

Nakon Bidenovih prvih komentara o "totalitaristima", među koje je uključio i Mađarsku, Orbanov državni sekretar za međunarodnu komunikaciju Zoltan Kovacs prošle je godine primijetio: "Dakle, to je ono što možemo očekivati od američkih demokrata? Snishodljivost i držanje lekcija?"

Općenito, Orban je opširno govorio o važnosti kršćansko-demokratske ideologije u vladi, rekavši da će čak i ljevičarska vlada u SAD-u imati koristi od političkog položaja Mađarske.

"To je naša zemlja. To je nacija, zajednica, porodica, povijest, tradicija, jezik"

"Bolje je da ljevičarska liberalna vlada u Sjedinjenim Američkim Državama ima dobrog partnera, kršćansko-demokratskog, kojeg dugoročno podržava narod, mađarski narod", smatra Orban, te nadalje tvrdi kako nema ničeg mrzilačkog ili ksenofobnog u snažnoj nacionalnoj obrani i sigurnim granicama:

"Nacionalni suverenitet dolazi od Boga i prirode. Sve počinje s nama. Ovo je naša zemlja. Ovo je naše stanovništvo. Ovo je naša povijest, naš jezik. Moramo osigurati svoje granice. Naravno, ako ste u nevolji i niko vam nije bliži od Mađara, bit ćemo vam od pomoći. Ali ne možete reći da je Mađarska lijepa zemlja i da biste voljeli doći živjeti ovdje, jer je ovdje život ljepši. Selidba ovamo ne spada u ljudska prava. Nema šanse. To je naša zemlja. To je nacija, zajednica, porodica, povijest, tradicija, jezik".

Voditelj emisije Tucker Carlson primijetio je nerazmjer između imigracijske politike Orbanove Mađarske u usporedbi s drugom moćnom srednjoeuropskom vladom - Njemačkom Angele Merkel. Također je dodao da SAD i druge zapadne vlade, koje su kritizirale Orbana i Mađarsku, rade suprotno od onoga što su nekad činile, dok je Orban bio mladi aktivist koji se hrabro izjašnjavao protiv sovjetske okupacije 80-ih godina.

Carlson je zaključio da se Orban od tada nije promijenio, ali da je prevladavajući svjetonazor prema konzervativnim vladama poput njegove, prešao s univerzalne podrške na to da ga je vođa Sjedinjenih Američkih Država nazvao "totalitarnim nasilnikom".

(Index.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...