EMIR SULJAGIĆ OTKRIO DETALJE BRUTALNOG ZLOČINA: "Eto vam malo konteksta za bijeg od pravde Milomira Savčića…"

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić reagirao je na vijest o bijegu generala Milomira Savčića.

  • Društvo

  • 11. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 0

"Trinaestog jula 1995. godine civili iz kolone koja se od Srebrenice kretala prema Tuzli, okupljani su na dvije lokacije: u Sandićima i nogometnom igralištu u Novoj Kasabi. Zatočenike u Novoj Kasabi obezbjeđivao je 65. zaštitni puk, tobože elitna jedinica. Tobože zato što elitne jedinice nemaju šta tražiti na obezbjeđenju ratnih zarobljenika.

Ta grupa zarobljenika je 13. jula navečer transportovana u Bratunac, da bi nakon noći potpunog horora, kada je svako s ulice mogao ući u objekte u kojima su zadržani i ubiti koga je htio - a mnogi su tu priliku i iskoristili - prevezeni na teritoriju opštine Zvornik. Strijeljani su dan kasnije. Grupa iz Sandića prevezena je u poljoprivredni magacin u Kravici i tu strijeljana predvečer 13. jula. Momir Nikolić je u svom priznanju iz maja 2003. identificirao 65. zaštitni puk kao jednu od jedinica s kojima je koordinirao deportaciju žena i djece te selekciju i transport muškaraca. Eto vam malo konteksta za bijeg od pravde Milomira Savčića. Ovo je vrsta neodgovornosti neviđena dosad u krivičnom gonjenju ratnih zločina.

Ovo ne može biti samo rezultat aljkavosti, uz sve dužno poštovanje nekim vrlo čestitim ljudima za koje znam da se bave ratnim zločinima. Ovo je rezultat institucionalne odluke da se ne ide do kraja u krivičnom gonjenju ratnih zločina i da se, osim nemjerljive štete koja je nanesena ljudima ove zemlje, u obzir uzimaju i druge stvari, i druge političke prilike. I da, prestanite nas patronizirati: djeca iz Srebrenice su odrasla i završila škole“, poručio je Suljagić.

Podsjetimo, predsjedniku BORS-a Milomiru Savčiću izrečena je mjera pritvora, a dva dana nakon što je odluka denesena, gubi mu se svaki trag.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...