JASNA PORUKA MOSKVI: Sjedinjene Američke Države imenovale kritičara Rusije za savjetnika za...

Hochstein će, rekao je Blinken, pomagati da Ukrajina i istočne članice NATO-a i EU ostvare "sigurniju i održivu energetsku budućnost".

  • Svijet

  • 11. Avg. 2021  11. Avg. 2021

  • 0

Američki državni sekretar Antony Blinken imenovao je savjetnika za energetsku sigurnost koji će raditi na mjerama "smanjenja rizika" koje predstavlja njemačko-ruski plinovod Sjeverni tok 2.

Imenovanje diplomata Amosa Hochsteina pokazuje da je američka administracija odlučna spriječiti Rusiju da se energetikom služi kao geopolitičkim oružjem, saopćio je u utorak Blinken.

Hochstein će, rekao je Blinken, pomagati da Ukrajina i istočne članice NATO-a i EU ostvare "sigurniju i održivu energetsku budućnost".

Poznat po kritičkom stavu prema Rusiji, radio za Obamu

Novoimenovani savjetnik poznat je po svom kritičkom stavu prema Rusiji. Prethodno je za vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame u State Departmentu služio kao posebni izaslanik za međunarodne poslove u energetici, a od 2017. je radio u privatnom sektoru.

Sjedinjene Države i Njemačka postigle su krajem jula sporazum o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2, čime su okončale međusobna neslaganja o tom pitanju.

Plinovod će ruski plin isporučivati Njemačkoj, zaobilazeći pritom Ukrajinu, koja se oslanjala na prihode od tranzita.

Prema tom sporazumu, Njemačka se složila da će investirati u infrastrukturu za ukrajinsku zelenu tehnologiju, a Sjedinjene Države složile su se da će okončati svoje napore na blokiranju naftovoda.

Blinken je rekao da će glavna zadaća Hochsteina biti implementacija julskog sporazuma između Njemačke i SAD-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...