GORE NE MOŽE: Građani BiH plaćaju najskuplje putarine za najlošije ceste u Evropi (VIDEO)

Udruženje poslodavaca Federacije BiH uputilo je zahtjev prema federalnim vlastima.

  • Ekonomija

  • 12. Avg. 2021  12. Avg. 2021

  • 0

Traže smanjenje cijene naknade za korištenje autoputa za 20 do 25 posto. Ponukani su, kažu, negativnim revizorskim finansijskim izvještajem JP "Autoceste Federacije". Iako ih, kažu, ne iznenađuju negativni izvještaji, ponovo žele upozoriti vlasti, ali i građane i privrednike, da plaćaju najvišu cijenu putarine u Evropi.

MLADEN PANDUREVIĆ, direktor Udruženja poslodavaca FBiH

“Kao i u mnogim drugim stvarima, siromašna BiH, njeni građani i privrednici plaćaju puno veće naknade za korištenje autocesta nego što je to u drugim zemljama. U Federaciji nemamo ni 100 kilometara autocesta, a na nivou BiH imamo nešto više od 207 kilometara autocesta”, rekao je Pandurević.

Zvuči nadrealno da, iako imamo najmanje izgrađenih kilometara autoputa, plaćamo najskuplju putarinu u Evropi. Tako ćemo u FBiH, u zavisnoti od kategorije vozila, po prijeđenom kilometru izdvojiti 15,35 ili 50 feninga. Ne smijemo zaboraviti da je tu i Zakon o akcizama BiH pa ćemo novac, osim za putarine, izdvojiti i za akcize na naftne derivate. Kada registrujemo vozilo, i tu ćemo platiti putarinu, u zavisnosti od snage vozila.

To znači da se prihodi od putarina u budžetske kase slijevaju s više strana. I ne bi bilo sramotno da autoputeva više nemamo nego što ih imamo. I ovaj problem ne prеpoznaje entitetske granice. Oni čiji je posao biti na cesti i za volanom, najbolje znaju koliko je novca potrebno. Kažu, za 100 kilometara autoputa u Republici Srpskoj za teretni saobraćaj potrebno je platiti 50 maraka.

NIKOLA GRBIĆ, predsjednik Udruženja prijevoznika RS

“Ne da je skupo nego je precrno i preskupo, jer ako uzmemo u obzir da jedna Njemačka ima 13 hiljada kilometara autoputa i da je po kilometru jeftinija za 70 posto nego putevi u BiH, onda nam nije jasno s kojim povodom su napravili ovakve cijene kao što jesu”, kazao je Grbić.

Poređenja radi, ovo su cijene putarina u regiji i Evropskoj uniji. I zbog ovakvog bahaćenja vlasti i nesolidarnosti sa privrednicima i građanima, kao rezultat takvih cijena imamo izbjegavanje i zaobilaženje autoputeva, bilo da je riječ o teretnom ili putničkom saobraćaju. Iz "Autocesta Fеderacije BiH" nisu saglasni s ovim navodima, a kada je riječ o smanjenju cijena, navode da o tome odlučuje Vlada Federacije BiH. A iz federalnog Ministarstva prometa i komunikacija poručili su da odgovor ne mogu dati, jer je period godišnjih odmora.

“Cijena po prijeđenom kilometru je cca. 0,11 KM/km sa PDV-om i kao takva spada u najniže u regionu. Važno je napomenuti da je u proteklim godinama nekoliko puta dolazilo do poskupljenja putarine u zemljama regiona, što kod nas nije slučaj. Naplata cestarine u Bosni i Hercegovini se vrši na isti način kao i u zemljama koje su znatno bogatije od Bosne i Hercegovine”, navode iz JP "Autoceste FBiH".

Nakon godišnjih odmora, čekamo i odgovor da li će biti održan sastanak poslodavaca i nadležnih. I hoće li biti sluha za smanjenje cijena ili će im, kao i do sada, odgovarati da građani i privrednici pune budžetske kase, koje su, prema svemu sudeći, bez dna.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...