ZUKAN HELEZ DIREKTNO U METU: "Ovo što MILORAD DODIK radi je dostiglo vrhunac, PODSJEĆA NA SLOBODANA MILOŠEVIĆA i koristi iste metode”

Helez je naglasio da je politička kriza u BiH konstantna, ali da mu se ipak čini da je trenutno dostigla vrhunac.

  • Mini market

  • 12. Avg. 2021  12. Avg. 2021

  • 1

Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a BiH, komentarisao je u emisiji N1 da li se stišava politička kriza u Bosni i Hercegovini te da li su parlamentarci trebali biti na odmoru ili sastancima radi smanjenja posljedica krize. Govorio je i o tome zbog čega je opozicija u našoj zemlji letargična, kao i o prijedlozima Izbornog zakona.

Helez je naglasio da je politička kriza u BiH konstantna, ali da mu se ipak čini da je trenutno dostigla vrhunac.

“I kada je riječ o ovom sazivu vlasti, ali inače dugo poslije rata nije bila ovakva kriza. Povlačenje izabranih i imenovanih zvaničnika iz institucija BiH u Republiku Srpsku, a na prijedlog Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH. Ovo što on radi mislim da je dostiglo vrhunac, ali se polako stišava. Zadnje vijesti koje raduju je ta da je MUP RS izdao depešu nižim organizacionim jedinicama da postupaju po izmjenama Krivičnog zakona koje je donio Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH, a što je, navodno, bio povod za sve ovo. Oni koji se sjećaju devedesetih godina, znat će o čemu pričam, ali mene sve više Dodik podsjeća na Slobodana Miloševića. Koristi iste metode, mehanizme, pokušava napraviti svesrpsko jedinstvo, međutim ja želim poručiti da je drugačija situacija i da bi se cijeli Balkan ‘zapalio’, a dizanje tenzija ne bi nikome odgovaralo, pogotovo Srbiji jer ima niz neuralgičnih tačaka, poput Sandžaka, Kosova i slično”, pojasnio je Helez.

“Dodik je davno ušao u jednosmjernu ulicu”

Smatra da je Dodik očekivao veću podršku Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, te da je davno ušao u jednosmjernu ulicu.

“On je ludo hrabar ili samo lud. Vrhunac njegovog bezobrazluka je kada jedan čitav narod omalovažava i vrijeđa i ja ne znam šta tužiocu više treba. U Krivičnom zakonu jasno stoji da se može podnijeti krivična prijava te kolika je kazna zatvora za nacionalnu i vjersku mržnju kada se kaže da su Bošnjaci konvertiti, kada se vrijeđa jedna religija, poput islama, i kada se kaže za Bošnjake da su poltroni i izdajice, to je potpuno dovoljno elemenata da bude uhapšen (Dodik). Upitao sam jednom glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić zašto to nije urađeno, a ovdje je dovoljno da jedna iskra plane i da se desi ono što je i devedesetih”, naveo je.

Govorio je i o letargičnosti opozicije u Federaciji BiH, naglasivši da je zagovornik da SDP, čiji je i sam član, krene radikalnijim pristupom u skladu sa zakonom.

“U proteklom periodu je bila pandemija i bilo nam je skučeno djelovanje. A u Parlamentu sam postavljao ključna pitanja, poput plana kako zaustaviti odlazak mladih ljudi, da poboljšamo stopu nataliteta i oko nabavke lijekova. Opozicija radi”, dodao je.

O odnosu SDP-a i Schmidta

Na pitanje zbog čega niko iz SDP-a nije bio na prijemu Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH, u Sarajevu, Helez je rekao:

“To je bila i naša, ali i poruka Schmidta javnosti i SDP-u. Kada su naknadno predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i Schmidt razgovarali, ključna tema su bili kriminal i korupcija. Mi smo poslali poruku da s tim ljudima koji su bili na prijemu, ne želimo ništa. Schmidt je jasno odvojio ko bi mogao u narednom periodu predvoditi grupu stranaka i želim poručiti da je SDP organizaciono, politički, ideološki i kadrovski spreman preuzeti odgovornost poslije ovog zastoja od četiri godine u politici. Spremni smo okupiti stranke opozicije i da u naredne četiri godine BiH odvedemo u NATO pakt i evropski put. Na liste idemo samostalno, a kasnije pravimo jednu veliku koaliciju.”

Svi parlamentarci su na godišnjem odmoru do kraja augusta.

“Uz obavezu da uvijek budemo pripravni ukoliko se nešto desi. Pa Parlament FBiH je stalno na godišnjem odmoru, šta smo radili? Prvo potpuna blokada godinu, sada i da radimo, ne možemo, nema Kolegija, neće da dođu Borjana Krišto i Nikola Špirić. Nažalost, država je, po Daytonu, tako napravljena da svako može napraviti blokadu”, poručio je Helez.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...