POVODOM TVRDNJI DA MU SE SPREMALO HAPŠENJE: Premijer Crne Gore saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić dao je jutros oko 10 sati u Specijalnom državnom tužilaštvu izjavu povodom tvrdnji da mu se spremalo hapšenje u slučaju da je potpisao temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beogradu, saznaje podgorička "Pobjeda".

  • Regija

  • 12. Avg. 2021  12. Avg. 2021

  • 0

Premijer Crne Gore, prema saznanjima "Pobjede", iskaz je dao specijalnoj državnoj tužiteljici Lidiji Vukčević.

Krivokapić je krajem maja otputovao u Beograd, gdje je, prema pisanju tamošnjih medija, a i prema navodima Srpske pravoslavne crkve, trebalo da potpiše temeljni ugovor s tom vjerskom zajednicom.

Premijer je tada na Twitteru naveo da je došao da prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se temeljni ugovor između SPC-a i države Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan smrti mitropolita Amfilohija.

Dan kasnije (28. maja), na sajtu Srpske pravoslavne crkve navedeno je da je "tekst temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore bio usaglašen jučer ujutro i premijer Zdravko Krivokapić je usmeno obećao da će doći na potpisivanje u Beograd, da bi uvečer odustao od potpisivanja i zatražio odgađanje ugovora".

Početkom juna, Krivokapić je u jednoj emisiji, pored ostalog, saopštio da nije imao namjeru da potpiše ugovor u Beogradu, jer zastupa državu.

- Dobio sam informaciju i da mi se pripremalo hapšenje u Crnoj Gori, jer sam počinio izdaju potpisujući ugovor koji je protivustavan - naveo je tada Krivokapić.

Upitan ko je trebalo da hapsi, crnogorski premijer je odgovorio da je, prema njegovim informacijama, to trebalo da bude po nalogu specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Sredinom juna, Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom izjave crnogorskog premijera da se spremalo njegovo hapšenje nakon nedavne posjete Beogradu, a u vezi sa potpisivanjem temeljnog ugovora sa SPC-om. On je tada bio pozvan u SDT kako bi dao izjavu, ali se zbog zauzetosti nije odazvao pozivu.

Krajem juna, crnogorski premijer je kazao da su njegova saznanja koja se tiču njegovog navodnog hapšenja ukoliko potpiše temeljni ugovor sa SPC-om "apsolutno provjerena", ističući da će se odazvati pozivu da da izjavu ukoliko ga pozove glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

- Dao sam izjavu, izjava je vrlo bila javna, izjava je tačno targetirala određenu osobu. Postoje indicije koje se mogu provjeriti. Neka gospodin Katnić aktivira sve svoje timove, ne moram ja da se viđam s njim. Neka on dođe kod mene - naveo je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...