VEĆ 15 GODINA ŽIVI DALEKO OD CIVILIZACIJE: "Pećinski čovjek" iz Srbije primio vakcinu pa privukao pažnju i Elona Muska

Naime, Panta je donio odluku da život provede u pećinama Stare planine jer, kako kaže, tamo ima potpunu slobodu i nimalo se ne kaje.

  • Regija

  • 14. Avg. 2021  

  • 3

Piroćanac Panta Petrović već 15 godina živi u pećini.

Nedavno se vakcinisao i pozvao ljude da se vakcinišu u što većem broju, što je privuklo pažnju ne samo domaćih, već i svjetskih medija, a primjetio ga je i svjetski milijardera Elon Musk koji je Pantin potez podržao i na svom Twitter nalogu.

Naime, Panta je donio odluku da život provede u pećinama Stare planine jer, kako kaže, tamo ima potpunu slobodu i nimalo se ne kaje. Iako vrijeme provodi daleko od civilizacije, ipak je želio da primi vakcinu protiv koronavirusa i tada je postao prava internet senzacija piše telegraf.rs.

„Primio sam prvu dozu vakcine, očekujem poziv za drugu dozu. Nisam se mnogo razmišljao, vakcinisali su se i svi moji prijatelji, drugari i apelujem na sve da se vakcinišu, jer smo naročito mi ljudi sa sela ugroženi. Korona lako može iz grada da dođe u selo, šumu, svuda gdje ima ljudi“, rekao je nedavno Panta.

Nakon što su vijest o njemu prenijeli France 24, Daily Mail, The Straits Times, Mirror, za njegovu neobičnu priču čuo je i vlasnik kompanije Tesla Elon Musk, koji je nedavno letio u svemir.

alt

On je na svom Twitter nalogu podijelio priču inostranih medija o Panti, koja navodi da se "srbijanski pećinski samotnjak vakcinisao i pozvao druge da slijede njegov primjer".

"Čak se i pećinski samotnjak slaže", aludirao je Musk na važnost vakcinacije protiv virusa u tvitu koji je naknadno obrisao.

Podsjetimo, da se preseli u pećinu u živopisnom kanjonu Gradašničke reke, Panta se odlučio kako bi, kako kaže, imao potpunu slobodu i nijednom se nije pokajao zbog svoje odluke.

"Želio sam da se vakcinišem zato što, ako dođe korona u grad, ona će da dođe i u selo gdje ja živim. Apelujem na sve da se vakcinišu jer bolest ne bira. Bolje da se vakcinišemo jer smo i tako ostali malo na selu", kaže Petrović.

Poznat je kao vrsni majstor, napravio je tri mosta koja je darivao Piroćancima, a napravio je i svojevrsnu gondolu - koju on naziva "Pantino gnezdo", gdje, kako kaže, rado uživa, ponekad i odrema.

Inostrani mediji prenijeli su priču o njegovom životu prije nego što je odlučio da se povuče u pećinu, kao i to kakav je njegov život danas.

Do devedesetih Petrović je radio u Francuskoj kao tehničar za prekomorske teretne brodove, ali je nakon 18 godina u inostranstvu odlučio da se vrati kući u Srbiju. U više navrata se ženio i živio život koji je nazvao "užurbanim". Za to vrijeme, život je postao težak kada je izbio rat.

Odlučio je da napusti svoju porodičnu kuću u Pirotu i preseli se u predgrađe - ali umesto da živi u kući, izgradio je kućicu na drvetu udaljenu 26 metara od zemlje.

Sedamdesetogodišnjak je odustao od karijere mašinskog inženjera prije petnaest godina u pokušaju da se distancira od savremenog života, uselivši se u kuću na drvetu koju je sam izgradio.

Sada, pećina koju Petrović naziva domom dostupna je samo strmim usponom koji nije za one sa slabom kondicijom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...