MILE U PROBLEMIMA, NEPROMIŠLJENI POTEZI DEBELO ĆE GA KOŠTATI: Advokati iz RS-a kažu da Dodikova peticija nema nikakvu svrhu i…

Više je razloga što se peticija smatra nezakonitom, jedan je da nije u skladu sa zakonom, a drugi da se građanima nezakonito uzimaju lični podaci, smatra Dario Sandić

  • Mini market

  • 16. Avg. 2021  16. Avg. 2021

  • 4

U Republici Srpskoj još uvijek se skupljaju potpisi peticije koju je pokrenuo i prvi potpisao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, a koja poziva građane da negiraju genocid u Srebrenici.

Advokat iz Banjaluke Dario Sandić smatra nezakonitim, iz više razloga, prikupljanje potpisa u okviru ove peticije.

Kako je naveo, prvi razlog je da peticija nije u skladu sa zakonom, a drugi da se građanima nezakonito uzimaju lični podaci. 

Smatra da peticija na kraju nema nikakve svrhe kao, kako je kazao, niti jedna aktivnost vlasti do sada vezano za iskazivanje volje naroda "referendum, peticija, potpisi protiv Suda BiH i slično".

Sandić je podsjetio da je za ovu peticiju odgovor dobio i od Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

- Ostaje da vidimo da li je uzimanje ličnih podataka građana zakonito ili ne. Ako bude nezakonito onda ćemo vidjeti ko je organizator. Kad nađemo ko je organizator onda slijede sankcije za nezakonito postupanje - rekao je Sandić, prenosi Buka.

Jovana Kisin Zagajac, advokatica iz Banjaluke takođe je ranije reagovala vezano za ovu peticiju i smatra da raspisana peticija nema nikakvo pravno dejstvo i potpuno je nezakonita.

- Šta to znači? Pa osim što je pokrenuta suprotno Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi i Zakonu o zaštiti ličnih podataka te Odlukama o zauzimanju javnih površina lokalnih jedinica, a što vas vjerujem manje zanima, ona prosto nema nikakvu svrhu i ništa se sa njom ne postiže. Što bi se narodski reklo - džaba ste krečili. Pardon, ima jednu svrhu - stranačku promociju. Pa vi sad vidite ko je veći antiSrbin - onaj ko ozbiljan udarac na nacionalni interes svog naroda (ako se može nazvati tako ali vidim da je takav subjektivni osjećaj većine) zloupotrebljava da bi se reklamirao i podizao sebi politički rejting, ili onaj ko nešto konkretno preduzima da taj narod zaštiti - rekla je Kisin za Buku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...