MASOVNO BEZAKONJE U IZBORNOJ GODINI: Šta pokazuju revizorski izvještaji općina u RS

Propusti se uglavnom ponavljaju i odnose se na javne nabavke, podjelu grantova, pogrešnu evidenciju prihoda i rashoda…

  • Vijesti

  • 17. Avg. 2021  

  • 0

Glavna služba za reviziju javnog sektora počela je da objavljuje revizorske izvještaje lokalnih zajednica u Srpskoj za 2020. godinu, a za sada nema nijednog pozitivnog mišljenja o finansijskim izvještajima.

Do juče su objavljeni izvještaji za opštine Brod, Šipovo, Laktaši, Oštra Luka, Berkovići, Istočni Drvar i Krupa na Uni. Svi do jednog dobili su mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima koji govore o poslovanju opština u prošloj godini, piše Srpskainfo.

Isto mišljenje dobili su na usklađenost poslovanja sa zakonima u RS (to je drugi, odvojeni izvještaj). Izuzetak je, za sada, opština Laktaši koja je za usklađenost dobila pozitivno mišljenje revizorskog tima na čelu s glavnim revizorom Jovom Radukićem. Podsjećamo da je prošla bila izborna godina u cijeloj BiH, kada se, po običaju, trošilo nemilice.

Mimo zakona

Propusti se uglavnom ponavljaju i odnose se na javne nabavke, podjelu grantova, pogrešnu evidenciju prihoda i rashoda…

Primjera radi, u Brodu postupak javne nabavke drvne sječke pregovaračkim postupkom bez objave obaveštenja nije proveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Ugovor o pomenutoj nabavci dodijeljen je bez odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Mimo zakona je bio i postupak nabavke za izvođenje građevinskih radova na čišćenju kanalske mreže. Vrijednost tog posla bila je za 7.694 KM veća od ugovorene vrijednosti. Takođe, u postupku provođenja ove i još jedne nabavke (asfaltiranje pješačkih staza) ponude izabranih ponuđača su prihvaćene i s njima su zaključeni ugovori iako njihove ponude nisu ispunjavale uslove iz tenderske dokumentacije, što je bezakonje.

Transferi između različitih jedinica vlasti iskazani su u iznosu od 878.271 KM i najvećim dijelom ih čine transferi od RS u iznosu od 875.133 KM za suzbijanje posljedica korone, kao i sredstva odobrena za sufinansiranje prava iz Zakona o socijalnoj zaštiti. Međutim, opština u svojim finansijskim izvještajima uopšte nije prikazala donatorska sredstva Vlade RS! Grantovi sportskim i omladinskim organizacijama u 2020. bili su 114.273 KM, a revizija je utvrdila da su dijeljeni mimo Zakona o sportu RS, jer nisu postojali kriterijumi za raspodjelu novca…

Blagi revizori

Načelnik Broda Zoran Vidić (SDS), koji je u novembru prošle godine na izborima pobijedio protivkandidata iz SNSD, kaže da najradije ne bi komentarisao revizorski izvještaj, ali ipak vjeruje da su revizori bili blagi prema njegovim prethodnicima.

"Ako ja budem imao takvo stanje, mislim da će biti negativan izvještaj kada ga budu radili za mene. To ja mislim o tome. Ne da su bili blagi, to je čašćenje. Što se nas tiče, potrudili smo se da budemo dostupni u svakom momentu. Dok sam bio narodni poslanik, izvještaje sam mnogo slobodnije komentarisao na skupštini. Sada se sudržavam, jer postoje teorije da je revizija četvrti stub vlasti, pa nije red da komentarišem moje kontrolore", kaže Vidić za Srpskainfo.

Opštini Šipovo revizori zamjeraju što, prije podjele novca, nije donijela propis kojima se definišu kriterijumi i postupci za raspodjelu sredstava granta, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu RS

Skupština nije donijela Program razvoja sporta, utvrdila kriterijume i godišnji plan raspodjele sredstava i nije donijela Odluku o kategorizaciji sportskih grana, što je kršenje Zakona o sportu. Takođe, Skupština opštine nije donijela Strategiju razvoja lokalnih puteva i ulica, što nije u skladu sa članom 13. Zakona o javnim putevima.

Pijaca

Predsjednik Odbora za reviziju Narodne skupštine, Tomica Stojanović, smatra da je situacija lošija nego što je prikazuju revizori. Objašnjava da negativni revizorski izveštaji dolaze na dnevni red ovog odbora, ali da je većina u odboru takva da odlučuje da skoro ništa od toga ne ide na sjednicu Skupštine.

"Generalno, mislim da je sve izgubilo smisao. Glavna služba je postala pijaca. Bar 50 odsto lokalnih zajednica finansijski radi loše, nalaze se u minusu, imaju problematične procedure. Ali, u odnosu na prije 15 godina, kada je revizija krenula s radom, nema više negativnih izvještaja, bez obzira o kome se radi. Moje mišljenje je da je problem u revizorskom ocjenjivanju. To je slobodno viđenje revizora koju će ocjenu dati. Mora da postoji neki matematički model koji će definisati da li imaš pozitivan izvještaj, negativan ili sa rezervom", kaže Stojanović za Srpskainfo.

Za sada nismo uspjeli da dobijemo komentar iz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

"Pojeo vuk magarca"

Tomica Stojanović kaže da je generalno „pravilo“ da u izbornim godinama dolazi do izraženijeg kršenja procedura i nenamjenskog trošenja budžeta.

"Probijaju stavke, budžeti su u minusu. Evo, Bijeljina je dva miliona KM u minusu i šta će biti?! Ništa. Pojeo vuk magarca. Čovjek (Mićo Mićić, bivši gradonačelnik, prim. aut.) potrošio više para u odnosu na ono što je planirano, zadužio budžet, i nikom ništa. Mislim da je prije desetak godina Glavna služba za reviziju imala mnogo veću svrhu postojanja u odnosu na sada", kaže Stojanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...