RASTROŠNOST NA RAČUN GRAĐANA: Tegeltijin šef kabineta sam sebi dao državni automobil

Inače, Generalni sekretarijat ima pravo na korištenje sedam službenih vozila, ali to im nije bilo dovoljno pa su lani raspolagali sa devet automobila

  • Vijesti

  • 18. Avg. 2021  

  • 0

Milorad Đurđević, šef kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, izdavao je sam sebi naloge i koristio službeno vozilo 24 sata, na šta nije imao pravo.

Kancelarija za reviziju institucija BiH uradila je reviziju finansijskih izvještaja Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH i utvrdila da su zaposleni u tom sekrtetarijatu za upotrebu službenih vozila u 2020. godini potrošili 113.048 KM.

Iako je prošla godina bila godina pandemije virusa korona, troškovi za službena vozila veći su za 23.416 KM u odnosu na godinu ranije, a rasli su zbog većih izdataka za materijal i usluge za održavanje te za gorivo.

Na gorivo je potrošeno 45.386 KM, na materijal i usluge za održavanje vozila 44.473 KM, na auto-gume 6.965 KM…, a Sekretarijat je troškove pravdao starošću vozila i sve češćim kvarovima.

Inače, Generalni sekretarijat ima pravo na korištenje sedam službenih vozila, ali to im nije bilo dovoljno pa su lani raspolagali sa devet automobila, odnosno dva su pozajmili od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i od Centra za uklanjanje mina BiH.

Osim što su mimo propisa pozajmili vozila, ista su i korištena mimo pravila.

- Na osnovu kolskih naloga ustanovili smo da je vozilo Direkcije koristio šef kabineta predsjedavajućeg za odlazak na posao i sa posla i ostale potrebe, odnosno 24 sata, iako je Odlukom o načinu korištenja službenih vozila u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Generalnom sekretarijatu iz 2014. godine pravo na korištenje vozila 24 sata dato predsjedavajućem i generalnom sekretaru - naveli su revizori.

Također, uvidom u kolske naloge utvrdili su da nalozi nisu adekvatno popunjeni, odnosno da ne sadrže podatke u vezi točenja goriva na pumpama, početno i krajnje stanje kilometar sata i pređenu kilometražu u toku dana i slično.

- Pored navedenog, lice koje je izdalo putni nalog je ujedno i lice koje vozilo koristi čime nije izvršeno adekvatno razgraničenje dužnosti u pogledu kontrole korištenja sredstava - naveli su revizori.

Za drugo pozajmljeno vozilo, ono do Centra za uklanjanje mina, revizorima nisu predočeni kolski nalozi i ono je u martu 2021. godine vraćeno vlasniku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...