REUF BAJROVIĆ POMNOŽIO PREDSJEDNIKA SRBIJE SA NULOM: “Aleksandar Vučić je pokazao svoje pravo lice, nije se promijenio. On je bio i ostao onaj isti iz 90-ih"

"Ta njegova inicijativa "Mini Schengen", odnosno "Open Balkan", pokušaj je da se iskoristi priča o regionalnim integracijama kao jedna vrsta krinke za širenje interesa Srbije kakvim ih Vučić vidi. BiH ne treba biti dio takve priče".

  • Mini market

  • 21. Avg. 2021  

  • 6

Reuf Bajrović, kopredsjedavajući nevladine organizacije Američko-evropski savez, nije posebno iznenađen izjavom Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, u kojoj je poručio da neće izručiti Duška Kornjaču, odbjeglog optuženika za ratne zločine, vlastima Bosne i Hercegovine.

"Vučić jasno pokazuje da je igra koju je igrao u zadnjih skoro 10 godina sa Zapadom, a i s regionom, demaskirana. 

On je godinama, s jedne strane glumio da je kooperativan i da je spreman praviti iskorak u odnosima unutar regiona, posebno uključujući priznavanja Kosova, što je bila tajna želja svih zapadnih zemalja i dijela regiona. 

Takvim gestom bi se i definitivno stabilizirali odnosi na zapadnom Balkanu. 

S druge strane je stalno vodio politiku flertovanja s Vučićem iz 90-ih i njegovim ultranacionalizmom.

Pokazalo se da je ta dilema bila lažna. 

Vučić se nije promijenio. On je bio i ostao onaj isti iz 90-ih", smatra Bajrović u izjavi za politicki.ba. 

Reagirajući na izjavu predsjednika Srbije da je "Duško Kornjača ugledni građanin" Bajrović poručuje da to znači da je "Vučić i dalje na fonu slavljenja genocida nad Bošnjacima". 

"Njegova nespremnost da izruči Kornjaču i druge osumnjičene ratne zločince dokaz je da on želi nastaviti s politkom 90-ih i da je ovo vrijeme, pogotovo u zadnjih nekoliko proteklih godina, a naročito od 2017. od kada ima apsolutnu vlast, koristio da Srbiju dodatno naoruža da bi nastavio politiku iz 90-ih u pogodnom trenutku. 

Sada se vidi i da su one poruke koje je slao Aleksandar Vulin, ustvari poruke Aleksandra Vučića", smatra naš sagovorik.

On posebno skreće pažnju na jedan detalj Vučićevog jutrošnjeg medijskog istupa:  

"Ovo je jedna od rijetkih izjava gdje Vučić sebe gura u prvi plan ultranacionalizma. 

Nema nikakve sumnje da je slavljenje Duška Kornjače kao "uglednog građanina" poruka Bosni i Hercegovini, a posebno Bošnjacima, da je u planu nastavak onoga što je rađeno 90-ih", navodi Bajrović dalje u izjavi za politicki.ba.

On je i stava da "s Vučićem u ovom smislu i kontekstu, treba završiti". 

"Ta njegova inicijativa "Mini Schengen", odnosno "Open Balkan" ili "Otvoreni Balkan", pokušaj je da se iskoristi priča o regionalnim integracijama kao jedna vrsta krinke za širenje interesa Srbije kakvim ih Vučić vidi. 

Prema tome, BiH ne treba biti dio takve priče, ne treba biti dio inicijative koju propagira Vučić koji time Beograd stavlja u centar i stvara platformu za nastavak fašizma iz Srbije 90-ih godina prošloga vijeka, koji je iznjedrio i samog Vučića", poručuje Bajrović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...