JADRANKA KOSOR OHLADILA ČOVIĆA: “On, samozvani zaštitnik Hrvata, nije pozdravio presudu u Srebrenici…”

Odnosi između dvije zemlje najmanje zavise od predsjednika tih država, smatra Kosor. Predsjednici imaju malu moć da mogu donositi odluke.

  • Mini market

  • 21. Avg. 2021  21. Avg. 2021

  • 0

Jadranka Kosor bivša premijerka Hrvatske komentarisala je odnose između BiH i Hrvatske, blokadu državnih institucija u našoj zemlji, ali i novog visokog predstavnika.

Pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH je izostala, jer član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bojkotuje rad državnih institucija. Dragan Čović godinama ističe stratešku saradnju s SNSD-om Milorada Dodika a upravo u ovim gradovima gdje bukte požari je upravo HDZ na vlasti. Naša gošća kaže da je ovakvo ponašanje suprotno od onoga o čemu je mnogo puta govorila za medije o vladavini prava.

"Ako se u nekoj zemlji ne poštuje vladavina prava, posebno ako dužnosnici ne poštuju, onda se o ulasku u Evropsku uniju mogu samo sanjati", kaže Kosor.

Komentirala je i odnose između BiH i Hrvatske nakon nakon što je Tužilaštvo BiH zatražilo od Hrvatske međunarodnu pravnu pomoć u vezi procesuiranja hrvatskih komandanata iz akcije Bljesak.

Kako kaže, odnosi između naše dvije države su na najnižim razinama, otkad je ona aktivna u politici.

"Zadnjih nekoliko godine nema odnosa, vidljive suradnje, pomaka u suradnji, nema rješavanja otvorenih pitanja, a ima ih puno. Onda kada stigne zahtjev za pomoć u pravnim snagama i gdje mi vidimo u Hrvatskoj da je to moguće, smatramo, i to ne samo političari, da je to bila kristalno bistra akcija na koju je Hrvatska imala pravo jer se radilo o okupiranom području. Ovom akcijom koja se odvijala isključivo na teritoriji Hrvatske, oslobođen je jedan dio koju je za Hrvatsku značio život. To je bila žila kucavica, transferzala koja je u jednom trenutku bila prekinuta. Dolazak takvih zahtjeva ne može loše odnose poboljšati, ne može ih unaprijediti. Taj zahtjev je dodatno izazvao kojekakve bure i loše komentare. Mislim da je ponovo na različite načine rušio neke mostove koje su postojali. Moje mišljenje je da Hrvatska mora pokazati da je zaista pravna država i pustiti institucije koje su nadležne u ovakvim situacijama da odluče. Podsjetilo me i na optužnice koje su stigle iz Srbije. Jednostavno nas vraćaju u prošlost, ali na jedan destruktivan način. Dok s druge strane imate toleriranje svih onih koji ne priznaju genocid u Srebrenici, ili se na odluku Međunarodnog suda nisu ni oglasili. I u ovom slučaju, mi moramo misliti na položaj Hrvata u BiH i štititi njihova prava, ali se samozvani najveći zaštitnik prava Hrvata, ne samo u BiH, gospodin Čović, nije očitovao. Ni na koji način nije pozdravio presudu Međunarodnog kaznenog suda u slučaju genocida u Srebrenici", kaže Jadranka Kosor za Hayat.

Odnosi između dvije zemlje najmanje zavise od predsjednika tih država, smatra Kosor. Predsjednici imaju malu moć da mogu donositi odluke. Oni šalju jake poruke, ali ne mogu načiniti velike korake niti u donošenju zakona, niti u rješavanju problema. Oni mogu stvarati povoljnu atmosferu.

"Često spominjem vrijeme kada sam ja vodila Vladu. Mislim da smo mi nastavili poštovati institucije susjedne države. I predsjednik Republike Hrvatske, tada Josipović je itekako vodio računa o tome. Mi smo unatoč brojim prijekorima koje smo imali oko pitanja oko BiH i načina na koje možemo poduprijeti BiH, imali identičan stav. Sad je gotovo neznano i kakva su ta stajališta i Vlade i predsjednika Hrvatske oko situacije u BiH, odnosno potpori evropskom putu BiH", kaže Kosor.

Dodala je da sve ovisi o ljudima koji vode i stranke i države i vlade i predsjedništva. Ovisi koliko su ljudi iskreni.

"Političari u 21. stoljeću bi morali biti puno hrabriji, otvoreniji i iskreniji. Samo tako se mogu unaprijeđivati odnosi, graditi i bolje društvo kada govorimo o unutarnjim odnosima", zaključila je Kosor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...